Uzmanından sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramlarında et tüketiminin arttığını ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz 'Bayramlar ailelerin bir araya geldiği, tatlıların hazırlandığı ve büyük sofraların kurulduğu özel günlerdir. Bununla birlikte toplum sağlığı açısından Kurban Bayramı'nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin gösterilmesi son derece önemlidir. Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (seker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir' dedi.

Uzmanından sağlıklı beslenme önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban bayramı dini kuralların yerine getirilmesinin yani sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da geldiğini belirten Dr. Yılmaz “Alınması gereken önlemler herkes için geçerli. Kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman ki gibi özen gösterilmesi gerekir. Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam koşullarının hijyenik hale getirilmesi, basta hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin islenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz ediyor. Kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin islenmesi esnasında gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartlara uyulması gerekmektedir. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemeli ve kesim işlemleri sırasında gerekli olmayan kişiler kesinlikle bu alanlarda olmamaları gerekir” ifadelerine yer verdi.


EGZERSİZ YAPILMALI
Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşanabildiği belirten Yasin Yılmaz, “Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kurulusuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile tedavi etmeye çalışmamaları gerekir. Kurban Bayramında da ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olmalı sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, kilo kontrolü sağlamak ve Kurban Bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla her gün düzenli olarak fiziksel aktivite/ yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.


Yılmaz son olarak ise basta sağlık çalışanları olmak üzere herkesin Kurban Bayramı kutladı
 

Bakmadan Geçme