Uzmanlar tarafından yanlış antibiyotik kullanımı uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan, yanlış antibiyotik ilaçlarının doğru dozda gerekli hastalara uygulanması gerektiğini bildirdi.

Uzmanlar tarafından yanlış antibiyotik kullanımı uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan’ın, yapmış olduğu açıklamada, antibiyotiklerin klinik açıdan önemli ilaç grubu olduğunu söyledi.

Antibiyotiklerin yanlış, aşırı ve gereksiz kullanımının "antimikrobiyal direnç" sorununu gündeme getirdiğini belirten Arıkan, bu durumun tedavi seçeneklerini azalttığını ve hastalığı kötüleştirdiğini söyledi.

Antimikrobiyal direncin hastanede geçirilen süreyi uzattığını, ölüm oranlarını artırdığını belirten Arıkan, şunları dile getirdi:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidi arasında gösterilen antimikrobiyal direncin 2050'de yılda ortalama 10 milyon ölüme sebep olabileceği düşünülmektedir. Doktorumuzun önerdiği antibiyotikleri doğru süre ve dozda kullanmalıyız. Doktorumuz uygun görmediyse, antibiyotik reçete etmesinde ısrarcı olmamalıyız. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu viral sebeplerle oluştuğu için hemen antibiyotik içmemeliyiz. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu viral sebeplerle oluştuğu için hemen antibiyotik içmemeliyiz."
 

Bakmadan Geçme