Uzmanlar uyarıyor! Bu ilaçlara dikkat!

Pandemiyle birlikte hayatımıza giren internet alışverişlerinde ilaçlarda da yoğun talep olduğunu ve bu konuda uyaran Eczacı Özlem Özmutlu,' Normalde yan etkisi olan bir şeyi doktor ve eczacı tavsiyesi olmadan internetten alıyorlar. Pandemi döneminde evden çıkmayınca eczaneye gitmeye üşenir hale geldik. Sahte ilacın içine ne koyulduğunu kimse bilemez.' Dedi

Uzmanlar uyarıyor! Bu ilaçlara dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi döneminden sonra bazı vatandaşların eczaneye gitmeye üşenir hale geldiğini söyleyen Eczacı Özlem Özmutlu, doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. İlacı zehirden ayıran tek şeyin doz olduğunu vurgulayan Eczacı Özlem Özmutlu, "İTS sistemi ile sahte ilaçları tespit etmek çok kolay. İlaç, hangi eczaneden sanal ortama satılmış ya da hangi yollarla girişi yapılmış, kaydı var mı ya da yok mu görebiliyoruz. İnternetten ilaç alanının da cesaretine hayran kalıyorum ben. Normalde yan etkisi olan bir şeyi doktor ve eczacı tavsiyesi olmadan internetten alıyorlar. Pandemi döneminde evden çıkmayınca eczaneye gitmeye üşenir hale geldik. Sahte ilacın içine ne koyulduğunu kimse bilemez. Ayrıca doza dikkat etmezse o ilacın kullanılmasının anlamı da yok. İlacı zehirden ayıran tek şey dozdur. Bunun maksimum dozu var, zehirlenebilirsiniz. Bu gibi durumlara dikkat edilmeli, internetten ilaç alışverişi kesinlikle yapılmamalı. Türkiye'de ilaca en güvenilir ve en ulaşılabilir kanal eczanelerdir. İlaç, doktor tavsiyesiyle mutlaka eczaneden alınmalıdır" şeklinde konuştu. 

"İNTERNET ORTAMINDA SATILAMAZ"
Kare kodlu ve İTS sistemine kayıtlı olan ilaçların internet ortamında satılmasının kanunen yasak olduğunu ifade eden Eczacı Özmutlu, internetten alınabilecek sahte ilaçların sağlık açısından risk oluşturacağını söyledi. İlaçların internet ortamında satılmasının yasak olduğunun altını çizen Özmutlu, "Bakanlığımızın eczacılık mesleğinin başından itibaren yayınladığı bir mevzuatı var. Bu mevzuatta kare kodlu ve İTS sistemine kayıtlı olan ilaçların internet ortamında satılmasının yasak olduğu yazıyor. Hatta son zamanlarda bu yasakla ilgili poşet basmaya başladılar. Çünkü insanlar 3-5 TL daha ucuz olsun diye internet ortamından ilaç, gıda takviyesi ve dermokozmetik ürünü alıyorlar. İnternetten alınan ilacın sahte olup olmadığını gözle ayırt etmek imkânsız. Yani böyle yapılıyorsa zaten kanuna aykırı bir durum var demektir. Sahte ambalajı üretmek çok kolay, internete sahte ambalaj yazdığınızda bile dünya kadar ilan çıkıyor. Yetkililer bu durumlara alakalı bir şeyler yapmaya çalışılıyor ama yeterince arkasına düşülmüyor. Belki de kâr amacı güden başka birileri var. İşin ucu onlara dokunacağı için engel olunmuyordur, bunu bilemeyiz" ifadelerine yer verdi. 
 

Bakmadan Geçme