Vang Yi'den çarpıcı ifade: 'Gazze'deki kriz insanlığın trajedisi'

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Gazze'deki insani krizin önlenmesi gerektiğini ifade etti. Yaşanan krizin insanlık adına bir utanç olduğunu belirtti. İşte Vang'ın konu ile ilgili yaptığı konuşma...

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırıları nedeniyle yaşanan insani krizi eleştirerek, "21. yüzyılda bu insani krizin önlenememesi, insanlığın trajedisi ve uygarlığın utancıdır." dedi.

Vang, Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık genel kurulu kapsamında Pekin'de düzenlenen "Çin’in Dış Politikası ve Dış İlişkileri" başlıklı basın toplantısında konuştu.

Devam eden saldırıların halihazırda 100 binden fazla sivilin canını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açtığına dikkat çeken Vang, "21. yüzyılda bu insani krizin önlenememesi, insanlığın trajedisi ve uygarlığın utancıdır. Hiçbir şey bu çatışmanın uzatılmasını veya sivil nüfusun öldürülmesini meşrulaştıramaz." ifadelerini kullandı.

Vang, uluslararası toplumun acil ateşkes ilanı için harekete geçmesi ve insani yardımı güvence altına almayı ahlaki bir zorunluluk olarak görmesi gerektiğini belirtti. "Gazze’deki insanların da bu dünyada yaşamaya hakkı var. Kadınlar ve çocuklar, aileleriyle birlikte güvende olmayı hak ediyor. Tüm rehineler serbest bırakılmalı, sivillere zarar veren tüm eylemlere son verilmeli." şeklinde konuştu.

Gazze'deki facianın dünya için yeni bir uyarı olduğuna işaret eden Vang, "Filistin topraklarının uzun süren işgali artık görmezden gelinemeyecek bir durum. Filistin halkının yıllardır süren bağımsız devlet özlemi, artık göz ardı edilmemeli. Filistinlilere yönelik tarihsel haksızlık, nesilden nesle düzeltilmeden devam edemez." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Vang, iki devletli çözümün, fasit çatışma döngüsünü kırmanın, aşırılıkçı ideolojilerin beslendiği zemini ortadan kaldırmanın ve Orta Doğu’da kalıcı barışı sağlamanın yegane yolu olduğunu vurguladı. Çin'in Filistin halkının meşru ulusal haklarını yeniden kazanmaya yönelik haklı davasını desteklediğini belirten Vang, iki devletli çözüm için takvim ve yol haritasını belirlemek üzere yetkili ve kapsayıcı uluslararası barış konferansı toplanması çağrısını yineledi.

Vang, Çin'in barış için uluslararası toplumla çalışmayı sürdüreceğini ve "Filistin ile İsrail'in en kısa sürede iki devlet olarak barış içinde bir arada yaşama hedefi doğrultusunda müzakereleri sürdürmeli, Arap ve Yahudi halkları uyum içinde birlikte var olmalı." dedi.


 

AA

Bakmadan Geçme