• Haberler
  • Güncel
  • Yemeklere sadece lezzet değil hastalık da katıyor. En çok pirinç pilavına atılıyor…

Yemeklere sadece lezzet değil hastalık da katıyor. En çok pirinç pilavına atılıyor…

Mutfaklarda hazırlanan yemeklere lezzet katması için tencereye eklenen bulyonların sayısız zararı ortaya çıktı.

Ev hanımları mutfaklarında hazırladıkları yemeklere et ve tavuk bulyonlarla lezzet katıyor. Fakat kısa sürede bu kadar lezzet katmanın elbette bir bedeli var. Özellikle pirinç pilavında çok fazla tercih edilen et  ya da tavuk bulyonlar bünyelerinde barındırdıkları yoğun tuz nedeniyle insan sağlığına ciddi etki ediyor. Yüksek tansiyonun temel nedenleri arasında yer alan tuz, yemeklere kısa süreli lezzet katsa da yüzde 50’sinden fazlasının tuz olduğu biliniyor.

BİR ÇAY KAŞIĞINDAN FAZLA!

halktv.com.tr’de yer alan haber ise bu oranın bir çay kaşığından fazla bir rakama tekabül ettiğine dikkat çekildi. Fakat yetişkinlerin günde maksimum alması gereken tuz oranı ise 6 gramdan fazla olmamalı.

Yemeklere sadece lezzet değil hastalık da katıyor. En çok pirinç pilavına atılıyor…

VİTAMİN DEĞERLERİ OLMASI GEREKENDEN DÜŞÜK

Bulyon kullanımı önerilen tuz kullanımını aştığında ise kalp-damar sağlığında büyük tehlikeye oluşturuyor. Öte yandan bulyondaki tek tehlike aşırı tuz değil; aynı zamanda birçok besinden yoksun olan bu ürünlerin bakır ve selenyum dahil olmak üzere vitamin ve mineral değerinin normalden düşük olduğu da biliniyor.

Ayrıca bazı çeşitlerinde kullanılan ve lezzet artırmanın bir formülü olan MSG içeriyor. MSG (monosodyum glutamat) veya çin tuzu, yaygın bir tat artırıcı ve çoğu insan, uzun vadeli sağlık etkileri nedeniyle bu üründen kaçınıyor.

Kaynak: halktv.com.tr

Derleme: hakimiyet.com. – Mücahit Dere -

Bakmadan Geçme