Yeni kıdem tazminatı tavanı belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti duyurdu. Yapılan zammın ardından asgari ücret yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Şimdi, 2023 yılı için kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte 2023 kıdem tazminatı tavanı bilgileri...

Yeni kıdem tazminatı tavanı belli oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asgari Ücret Tespit Komisyonu zammı belirlemek için üçüncü kez bir araya geldi. 13 Haziran'da ilk toplantısını yapan komisyon dün ikinci kez toplanmıştı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı. Toplantının ardından Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada “Yeni asgari ücretin bayram öncesinde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Komisyon çalışmaları işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlandı. 2023'ün ikinci yarısında brüt 13 bin 14 net asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Yüzde 34 artış yapıldı. 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği 500 TL olarak uygulanmaya devam edecek.” Dedi.

2023 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU? 

Asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10.008 lira düzeyinde iken 13.510 liraya yükselmiş oldu.

2023 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NEYE GÖRE BELİRLENİR? 

Kıdem tazminatı tavan tutarı, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçememektedir.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR? 

Kıdem tazminatı, belirli süre çalıştıktan sonra işten ayrılan işçiye görev süresine bağlı olarak verilen para olarak bilinmektedir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Bakmadan Geçme