• Haberler
  • Siyaset
  • Yerel seçim yasakları ve propaganda serbestliği yarından itibaren başlıyor!

Yerel seçim yasakları ve propaganda serbestliği yarından itibaren başlıyor!

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler için yarından itibaren seçim yasağı ve propaganda serbestliği başlıyor. Peki seçim öncesi yasaklar neler? İşte detaylar...

Seçim takvimine göre, yarından itibaren 31 Mart 2024 yerel seçimler için bazı seçim yasakları ve propaganda serbestliği başlayacak. Seçim takvimine göre, propaganda serbestliği 30 Mart 2024 18.00’da sona ererken, seçim yasakları ise 31 Mart 2024 23.59’da sona erecek.  

PROPAGANDA SERBESTLİĞİ 

Seçime katılan adaylar, propaganda serbestliği kapsamında, yazılı basın, ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi üzerinden sözlü, yazılı ya da görüntülü propaganda yapabilecek.  

Propaganda serbestliği süresince, yollarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde, ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.  

Açık alanlarda gece saatlerinde toplu olarak propaganda yapılmayacak.  

Propaganda sürecinde, vatandaşların elektronik posta adreslerine yazılı mesaj, telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilmeyecek. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek. 

SEÇİM ÖNCESİ YASAKLAR 

Seçimden önceki 10 günlük sürede, yazılı sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak. 

Bakan ve milletvekillerinin yapacakları seçim propagandası gezilerinde, makam araçları ve resmi hizmete tahsis edilen araçlar kullanılamayacak. Bu amaçta yapılacak olan gezilerde protokol icabı olan karşılama ve uğurlama, törenler yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek. 

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir memur katılamayacak. 

 

AA

Bakmadan Geçme