• Haberler
  • Güncel
  • Zekeriya Kuzu kimdir? Zekeriya Kuzu ne zaman yakalandı? Ne kadar ceza aldı? İfadesinde ne dedi?

Zekeriya Kuzu kimdir? Zekeriya Kuzu ne zaman yakalandı? Ne kadar ceza aldı? İfadesinde ne dedi?

15 Temmuz 2016 darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele düzenlenen saldırıda yer alan Zekeriya Kuzu, kaçışının ardından 25 Temmuz 2016'da Muğla'nın Çetibeli mevkisinde yakalandı. 'Çiğli üs imamı' ve 'Paşa' lakaplarıyla anılan Kuzu, yargılandığı davada 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 82 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Peki, Zekeriya Kuzu kimdir, ne zaman yakalandı ve ifadesinde neler söyledi?

15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye genelinde yaşanan darbe girişiminin en kritik başlıklarından biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi oldu. Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı otelin bulunduğu bölgeye gönderilen silahlı tim, Cumhurbaşkanı’nın otelden ayrılmasının ardından saldırı gerçekleştirdi.

Saldırı sırasında koruma polisi Mehmet Çetin ile Marmaris Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Nedip Cengiz Eker şehit oldu. Operasyonun ardından ormanlık alana kaçan suikast timi üyelerinin yakalanması için bölgede günlerce arama yapıldı. Bu süreçte adı öne çıkan isimlerden biri de eski Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu oldu.

ZEKERİYA KUZU KİMDİR?

Zekeriya Kuzu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görev yapan eski Astsubay Kıdemli Başçavuş olarak yargılandı. Kuzu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te bulunduğu sırada gerçekleştirilen saldırıya katılan ekipte yer aldı.

Darbe girişiminin ardından Kuzu hakkında, kamuoyunda “Çiğli üs imamı” ve “Paşa” şeklindeki ifadeler kullanıldı. Kuzu ise yargılama sırasında bu iddiaları kabul etmedi. Mahkemedeki savunmasında kendisini FETÖ ile bağlantılı bir yapılanmanın mensubu olarak görmediğini ve “üs imamı” olmadığını savundu.

Kuzu’nun adı özellikle Marmaris’teki saldırıdan sonra ormanlık alana kaçan askerler arasında bulunması ve günler süren aramanın ardından yakalanmasıyla gündeme geldi.

ZEKERİYA KUZU NE ZAMAN YAKALANDI?

Zekeriya Kuzu, 25 Temmuz 2016'da yakalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele yönelik saldırının ardından kaçan suikast timinin üyeleri, yaklaşık 10 gün boyunca bölgede arandı.

Kuzu, aralarında Binbaşı Taner Berber ve çeşitli rütbelerde askerlerin de bulunduğu grupla birlikte Muğla-Marmaris karayolunun Çetibeli Mahallesi Gökçe Yokuşu mevkisinde, yol kenarındaki bir menfezde yakalandı. TRT Haber’in dönemin haberlerinde Kuzu’nun 25 Temmuz’da yakalanan 7 asker arasında bulunduğu ve daha sonra tutuklandığı belirtildi.

Yakalanmasının ardından gözaltına alınan Kuzu, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarıldı. 30 Temmuz 2016'da tutuklandı.

Kuzu’nun menfezde yakalanması nedeniyle kamuoyunda kendisi için “Menfez Paşası” ifadesi de kullanılmaya başlandı.

MARMARİS'TEKİ SALDIRIDA NE OLDU?

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan Marmaris’te bulunduğu sırada darbe girişiminden haberdar oldu. Erdoğan, otelden ayrılarak bölgeden uzaklaştıktan sonra suikast timi otele ulaştı.

Saldırı sırasında polis ekipleri ile darbeci askerler arasında çatışma yaşandı. Koruma polisi Mehmet Çetin ile polis memuru Nedip Cengiz Eker hayatını kaybetti.

Saldırının ardından tim üyelerinin önemli bölümü ormanlık alana kaçtı. Bölgede yürütülen arama faaliyetleri yaklaşık 17 gün boyunca sürdü ve firari askerlerin önemli bölümü yakalandı. Kuzu da bu kaçışın ardından Çetibeli'ndeki menfezde yakalanan askerler arasında yer aldı.

Zekeriya Kuzu kimdir? Zekeriya Kuzu ne zaman yakalandı? Ne kadar ceza aldı? İfadesinde ne dedi?

ZEKERİYA KUZU SAVCILIK İFADESİNDE NE DEDİ?

Kuzu’nun soruşturma aşamasındaki ifadesinde, 15 Temmuz gecesi Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında yaşananlara ilişkin ayrıntılar yer aldı.

Kuzu, 2007 yılında FETÖ yapılanmasıyla bağlantılı olduğunu belirttiği bir kişiyle temas kurduğunu ve bu kişinin kendisinden zaman zaman personelle ilgili bilgiler aldığını anlattı. Üsteki bazı personel değişiklikleri konusunda da bu kişiyle görüştüğünü ifade eden Kuzu, üs içerisindeki gelişmeleri aktardığını söyledi.

Darbe girişiminden yaklaşık bir hafta önce kendisine Güneydoğu’da bir görevlendirme yapılacağının söylendiğini aktaran Kuzu, 15 Temmuz günü ise MAK timine ilişkin hazırlıkların başladığını anlattı.

İfadesinde, kendilerine havadan çekilmiş bir fotoğraf gösterildiğini ve fotoğrafta işaretlenen bölgede bir PKK sorumlusunun yakalanacağı yönünde bilgi verildiğini belirten Kuzu, daha sonra İstanbul’dan gelen askerlerle birlikte hazırlık yapıldığını söyledi.

Kuzu'nun savcılık ifadesinde, dönemin eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş tarafından kendilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı almaları yönünde talimat verildiğini söylediği aktarıldı.

"CUMHURBAŞKANI'NI ALIP GELECEKSİNİZ" İDDİASI

Kuzu, savcılık ifadesinde İstanbul’dan gelen ekibin helikopterle Çiğli’ye ulaştığını, burada hazırlık yapıldığını ve helikoptere binmeden önce pilotlarla tartışma yaşandığını anlattı.

İfadesinde, Sönmezateş’in “Genelkurmay Başkanı adına buradayım” diyerek Cumhurbaşkanı’nı alıp geleceklerini söylediğini aktardı.

Marmaris’e ulaştıktan sonra gruplara ayrıldıklarını belirten Kuzu, özel kuvvetler ekibinin önden ilerlediğini, MAK timinin ise arkadan geldiğini anlattı.

Ancak Kuzu’nun daha sonraki mahkeme savunmasında bu anlatımın bazı bölümlerini değiştirdiği görüldü.

MAHKEMEDE ÖNCEKİ İFADESİNİ REDDETTİ

Marmaris’teki suikast girişimine ilişkin davanın duruşmalarında savunma yapan Zekeriya Kuzu, emniyet ve savcılık aşamasında verdiği bazı ifadeleri kabul etmedi.

Zekeriya Kuzu kimdir? Zekeriya Kuzu ne zaman yakalandı? Ne kadar ceza aldı? İfadesinde ne dedi?

Kuzu, emniyette baskı gördüğünü ve ailesiyle tehdit edildiğini ileri sürdü. FETÖ ile bağlantılı olduğu yönündeki suçlamaları reddeden Kuzu, “Çiğli üs imamı” olduğu iddiasının da gerçeği yansıtmadığını savundu.

Mahkeme sırasında, Marmaris’e bir terör operasyonu gerçekleştirileceği düşüncesiyle gittiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef olduğunu sonradan öğrendiğini öne sürdü.

Kuzu, helikopterle Marmaris’e indikten sonra ekiplerin önünde ilerlediğini, silah seslerini duyduğunda saklandığını ve kendisinin ateş etmediğini iddia etti.

"ATEŞ EDİLİNCE SAKLANDIM" DEDİ

Kuzu, mahkemedeki savunmasında Marmaris’e ulaştıklarında üzerlerine ateş edildiğini belirterek kendisinin saklandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otelde bulunmadığını ve asıl hedefin Cumhurbaşkanı olduğunu çatışma sırasında öğrendiğini ileri süren Kuzu, olayın başlangıcında görevin gerçek amacını bilmediğini savundu.

Ayrıca kendi ekibine polislere ateş edilmemesi yönünde talimat verdiğini iddia eden Kuzu, sıkışmaları halinde havaya ateş etmelerini söylediğini ifade etti.

Bu anlatım, savcılık aşamasındaki ifadeleriyle birlikte dava sürecinin önemli tartışma başlıklarından biri oldu.

1 DOLAR İDDİASI DA GÜNDEME GELDİ

Zekeriya Kuzu hakkındaki soruşturma sırasında cüzdanında bulunan 1 dolar da dava dosyasına yansıyan konular arasında yer aldı.

Savcılık ifadesinde Kuzu, “Arif” olarak bahsettiği kişinin kendisine geçmişte bir dolar verdiğini ve bu kişinin paranın Fetullah Gülen tarafından gönderildiğini söylediğini aktardı. Kuzu, bu parayı cüzdanında taşıdığını anlattı.

Ancak mahkemedeki savunmasında bu anlatımını değiştirdi. Söz konusu 1 doların küçük oğlunun koleksiyonundan kendisine kaldığını ileri sürdü ve FETÖ yapılanmasıyla ilişkilendirilmesini kabul etmedi.

Zekeriya Kuzu kimdir? Zekeriya Kuzu ne zaman yakalandı? Ne kadar ceza aldı? İfadesinde ne dedi?

ZEKERİYA KUZU NE KADAR CEZA ALDI?

Zekeriya Kuzu, Marmaris'teki suikast girişimi davasında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Kuzu, “anayasayı ihlal”, “Cumhurbaşkanına suikast” ve iki kez “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme” suçlarından 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Bunun yanında Kuzu'ya “Cumhurbaşkanına hakaret”, “nitelikli kasten yaralama”, “nitelikli konut dokunulmazlığının ihlali”, “nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve üç ayrı “nitelikli yağma” suçundan toplam 82 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Dolayısıyla Zekeriya Kuzu'nun aldığı ceza 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca toplam 82 yıl 6 ay hapis olarak kayıtlara geçti.

ZEKERİYA KUZU'NUN CEZASI ONANDI MI?

Yerel mahkemenin kararının ardından dosya istinaf ve temyiz aşamalarından geçti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, aralarında Zekeriya Kuzu’nun da bulunduğu sanıklar hakkındaki kararları hukuka uygun buldu. Daha sonra dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Kuzu’nun da aralarında bulunduğu suikast timine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı.

Böylece Kuzu hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları temyiz incelemesinden de geçti.

ZEKERİYA KUZU NEDEN "MENFEZ PAŞASI" DENİLDİ?

Zekeriya Kuzu, 15 Temmuz gecesindeki saldırının ardından uzun süre ormanlık alanda saklandıktan sonra bir menfezde yakalandı. Bu nedenle kamuoyunda “Menfez Paşası” şeklinde anıldı.

Kuzu’nun yakalanması, Marmaris’teki suikast timine yönelik operasyonun en dikkat çeken aşamalarından biri oldu. 25 Temmuz 2016’da Çetibeli mevkisinde yakalanan Kuzu, aynı günlerde yakalanan diğer askerlerle birlikte adli sürece dahil edildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen yargılamalarda Marmaris’teki saldırı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polis memurunun şehit edilmesi nedeniyle davanın en önemli dosyalarından biri haline geldi. Yargıtay da suikast timinin bazı sanıkları hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet kararlarını onayladı.

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!