Zerdeçal ve zencefil üretimi geliştiriliyor

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Zerdaçal ve Zencefil Üretiminin Arttırılması Projeleri' kapsamında yüzde 75 hibeli zerdeçal ve zencefil yumrusu dağıtımı ile üretimin arttırılması sağlanıyor.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 'Zerdaçal ve Zencefil Üretimini Geliştirme' çalışmalarını sürdürüyor. Yıllık olarak üreticilere yüzde 75 hibeli zerdeçal ve zencefil yumrusu dağıtımı yapılıyor. 2020'den itibaren her yıl 140 kg zerdeçal ve zencefil yumrusu dağıtılırken, bu miktarın 2021'de 135 kg, 2022'de 495 kg, 2023'te 300 kg ve 2024'te ise 500 kg olduğu belirtildi.

YÜKSEK VERİM HEDEFLENİYOR

Muğla'da 2023 yılı itibariyle yılda yaklaşık 20 ton zerdeçal ve 5 ton zencefil üretildiği ifade edildi. Yetkililer, artan üretim miktarının özel sektöre olanaklar sağladığını ve Türkiye'nin zerdeçal ithalatına gerek kalmadan üretiminin karşılandığını vurguladılar.

Zerdeçal ve zencefil üretimi geliştiriliyor

BİLİMSEL METOTLARLA ÜRETİM ARTIYOR

Zerdeçal ve zencefil yetiştiriciliğinde bilimsel metotlarla doku kültürü kullanılarak yüksek verim hedefleniyor. Bu kapsamda üretim çalışmalarının hızla devam ettiği belirtildi. Zerdeçalın güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu, eklem ağrılarını azaltmaya, bağışıklığı güçlendirmeye, cilt rahatsızlıklarını yatıştırmaya, kanserli hücrelerin yayılmasını önlemeye, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olduğu bilinirken; zencefilin de birçok sağlık yararı bulunduğu biliniyor.

Bakmadan Geçme