• Haberler
  • Keşfet
  • Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? 42 yıllık esnaf lokantası tam ölçüsünü verdi! 

Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? 42 yıllık esnaf lokantası tam ölçüsünü verdi! 

Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? Kıvamı cıvık oluyorsa ve ölçüsü kaçıyorsa 42 yıllık esnaf lokantasının reçetesini kullanabilirsiniz. Bu reçete sayesinde zeytinyağlı biber dolması tam kıvamında oluyor

Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? 42 yıllık esnaf lokantası tam ölçüsünü verdi! 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zeytinyağlı biber dolması, Türk mutfağında oldukça popüler olan bir yemektir. Genellikle yaz aylarında taze biberlerle yapılan bu tarif, zeytinyağında sotelenmiş pirinç, soğan, taze otlar, baharatlar ve bazen de çeşitli kurutulmuş meyvelerle doldurulmuş biberlerden oluşur. Zeytinyağlı yemekler, genellikle sıcak servis edildiği gibi soğuk olarak da servis edilebilir ve zeytinyağının lezzetiyle öne çıkar.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASINA NE KADAR SU EKLENMELİ?

Lezzet.com.tr'de paylaşılan tarifte, 10 adet biber dolmasına 3/4 oranında sıcak su eklenmesi gerektiği söylendi. 

Hemen ağzınız suyunu akıtacak pratik biber dolması tarifini sizlerle paylaşalım...

Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? 42 yıllık esnaf lokantası tam ölçüsünü verdi! 

10 dolmalık biber 
3 orta boy kuru soğan 
6 yemek kaşığı zeytinyağı 
1.5 su bardağı pirinç 
3/4 su bardağı sıcak su 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
1 yemek kaşığı kuş üzümü 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı nane 
1/2 tatlı kaşığı toz şeker 
1/2 çay kaşığı karabiber 
1/2 çay kaşığı yenibahar

Dolmalık biberlerin tepelerini kesin ve içlerini temizleyin. Pirinci ılık suda 20 dakika kadar bekletin ve süzün. Büyük bir tavada zeytinyağını ısıtın ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.

Çam fıstığı ve kuş üzümünü ekleyin. Ardından pirinci ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Doğranmış domates, tuz, karabiber, şeker ve domates salçasını ekleyin. 1 su bardağı suyu da ekleyip karıştırın. Kısık ateşte pirinçler şişene kadar pişirin.

Doğranmış taze otları ekleyin ve karıştırın. Bu harcı biberlerin içine doldurun. Biberleri bir tencereye yan yana dizin. Üzerlerini kapatmak için bir tabak koyun ve biberlerin üzerine az su ekleyin. Kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra zeytinyağlı biber dolmasını servis yapın.

Zeytinyağlı biber dolmasına ne kadar su eklenmeli? 42 yıllık esnaf lokantası tam ölçüsünü verdi! 

BİBER DOLMASININ İÇİ NE KADAR DOLDURULUR?

Biber dolması yapılırken biberlerin içi genellikle %70 ila %80 oranında doldurulur. Bunu yapmanın sebebi, iç malzemenin pişerken genleşme olasılığına yer bırakmaktır. Eğer biberler tamamen doldurulursa, iç malzemenin genleşmesiyle birlikte biberlerin yırtılma riski oluşabilir.

İç malzemenin kıvamı ne çok sulu ne de çok kuru olmalıdır. Eğer iç malzeme çok sulu olursa, pişerken biberin altına sızabilir. Ayrıca iç malzemenin tane tane olması ve biberin içine eşit dağılması önemlidir. Biberleri doldururken bir kaşık yardımıyla iç malzemeyi biberin içine yerleştirin. Biberin içini eşit bir şekilde doldurduğunuzdan emin olun. Biberin en üst kısmında biraz boşluk bırakarak doldurma işlemini tamamlayın.

Derleme: Lezzet.com.tr Kaynak: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme