Latife ÖGE AKIN

Selektöre devam

Latife ÖGE AKIN

Bayram tatili sürecinde bir haber hızlıca kulaktan kulağa yayılıverdi. Selektörle radar uygulamasını karşıdan gelen sürücüye bildirenlerin birer birer tespit edilip ceza yazıldığı iddia edildi. Ardından söylentileri doğrulayan haberler yapıldı. Düzce’de bayram toplam 66 sürücüye 690’ar liradan toplam 45 bin 540 TL ceza yazıldı.

Ancak iki gün önce ülkemizdeki adalet sisteminden beklenmeyen şekilde Konyalı İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından bir açıklama yapıldı. Yazılan bu cezalar iptal edildi. Yani bir başka deyişle bakan maksat üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil dedi. Uyarılarda bulundu ki hepsi yerinde uyarılardı. Ülkemiz genelinde en çok ölümlü trafik kazası maalesef bayram tatillerinde oluyor. Uzun bayram tatilini bir tatil beldesinde ya da memleketinde geçirmek isteyen vatandaşlar yollara dökülüyor ancak aşırı hız, dikkatsizlik gibi sebeplerle bayramlar ölüm ve yaralanmalarla ailelere zehir oluyor. Bunun yanında can kaybı ya da yaralanma olmayan kazalar ise maalesef milli servet zararı olarak ülke ekonomisine yansıyor.

Bakan Yerlikaya açıklamasında 9 gün bayram tatili olan yıllardan 2016’da 152, 2019’da 86, 2024’de ise 75 can kaybımızın olduğunu söyledi. Giden canların her birinin kıymetli olduğunu ve aşırı hızın ölüm getirdiğini vurguladı.

Özellikle yol hipnozu olasılığının yüksek olduğu düz yollarda araç kullanırken bazen en dikkatli sürücü bile hızının farkına varamıyor. Yüzde 50’si kontrolümüz altında olan seyir halinde diğer araçların fonksiyonu, yol durumu, karşımıza çıkabilecek, tehlike yaratacak canlı cansız ihtimaller derken bir anlık dalgınlık bazen büyük felaketlere yol açabiliyor. Bakan Yerlikaya’nın cezaları iptal etmesi ve iptal ettiğini duyururken ki duyarlılığı takdire şayan. Yolda radar uygulaması olmayan yerlere bile caydırıcı olması açısından radar levhaları konuluyor. Sürücülerin de karşıdan gelen aracı uyarması, hatta radar denetim uygulaması olmasa dahi selektör yapması bazen sürücünün kendini toparlamasına, hızını kontrol etmesine hatta dalgınlığını dağıtmaya yarayabilecek bir şey.

Maksat hasıl olacaksa ki maksat kaza olmasın, cana da mala da zarar gelmesin ise hem uygulama olmadığı halde konulan uyarı levhalarının hem de selektör yapan sürücülerin iyi niyetle karşılanması gerekiyor.

Trafikte emniyet kemeri takmamızın kimseye zararı da faydası yok. Bunun için uygulanan para cezaları basit rakamlar ancak mesele maddi değil, kendi can güvenliğimiz için takmalıyız. Ancak hız bizi de diğer sürücü ve yayaları da tehlikeye atıyor. Olası bir kazada neler hissedeceğimizi düşünmeliyiz. Bir can kaybına sebep olursak yaşayacağımız vicdan azabını öngörmeliyiz. Ne kendi canımızı ne başkalarını tehlikeye atacak şeyler yapmamalıyız.

Biraz ayarsız bir milletiz malum, dozunu kaçırırız illa ki. Vur deyince öldürürüz. Biraz bunu da hesaba katarak birbirimizi uyarmak farkında olmadığımız kadar kazayı önleyebilir. Bu nedenle bakanımızın da onayıyla selektöre devam…

Yazarın Diğer Yazıları