• Haberler
  • Güncel
  • 17 günlük tam kapanma sona erdi! Emekler boşa gitmesin

17 günlük tam kapanma sona erdi! Emekler boşa gitmesin

Kovid-19 salgınında 17 günlük kısıtlama bugün sona erdi. Vakalarda nisan ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 80-82'lik düşüş yaşandı. Ancak asıl mücadele şimdi başlayacak.

17 günlük tam kapanma sona erdi! Emekler boşa gitmesin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

21. yüzyılın salgını Kovid-19 salgını ile mücadelede devam ediyor. Devletler aşılama gücünü arttırmaya çalışırken vatandaşlar kişisel tedbirleriyle salgına önlem alıyor.  Jeopolitik konumuyla turizmde önemli söz sahibi ülkelerden birisi olan Türkiye turizm potansiyelini kaybetmek istemezken, nisan ayında artan vaka sayıları için salgın boyunca kapsamı en geniş kısıtlamaya gidilmişti. Tedbirler bu süreçte salgın ile mücadelede yön bulmak için kritik öneme sahipti. Nisan ayında vaka sayılarında hızlı artış gerçekleşmiş 14 Nisan tarihinde 62 bin 797 vaka ile en fazla vaka sayısına ulaşılmıştı. Akabinde 29 Nisan tarihinde 17 günlük tam kapanma kararı bildirildi.

ESNAFIN GELİRİ YOK GİDERİ ÇOK

Tam kapanma kararlarından canı en çok yanan küçük esnaf oldu. Müşteri potansiyelini kaybeden ve giderlerini ödemekte zorlanan esnaf 17 günlük süreçte ekonomik zorluklar yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da esnaf için ayrı bir parantez açmış yeni teşviklerin açıklanacağını duyurmuştu. Kapanma sürecinde alınan tedbirlerin meyvesini vermesi ise yüzleri güldürdü. Vaka sayıları nisan ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 80-82'lik düşüş görüldü. 15 Mayıs 2021'de 204 bin 637 test yapıldı. Vaka sayısı 11 bin 472, hasta sayısı 1.084, vefat sayısı 236, iyileşen ise 38 bin 814 olarak yansıdı. 17 günlük fedakarlık bugün sona ererken verilen çabanın boşa gitmemesi için uzmanlar tedbirlere bağımlı kalınması konusunda uyarıyor.

HAFTA SONU YASAĞI DEVAM ETTİ

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, “Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır" ifadelerine yer verildi.

(UFUK KENDİRCİ)

Bakmadan Geçme