4 adımda damak çatlatan karnıyarık. Meğer patlıcan böyle daha lezzetli oluyormuş…

Yaz günlerinin sevilen lezzetlerinden * patlıcan karnıyarık * yapmak için 4 adıma dikkat etmek gerekiyor.

Tam bir glüten düşmanı olan ve çok sayıda sağlıklı besini bünyesinde barındıran patlıcan, karnıyarık olarak çok seviliyor. Kaliteli ve lezzetli doğal patlıcanlarla damak çatlatan bir karnıyarık yapmak için ise bilmeniz gereken 4 püf nokta var.

Ev hanımları bu yöntemi uyguluyor ve karnıyarık resmen lokum gibi oluyor. Siz de bu püf noktaları uygulayarak damak çatlatan bir karnıyarık yapabilirsiniz.

4 adımda damak çatlatan karnıyarık. Meğer patlıcan böyle daha lezzetli oluyormuş…

KARNIYARIK PİŞİRİRKEN BİLMENİZ GEREKEN 4 PÜF NOKTA

gzt.com’da yer alan bir tarife göre karnıyarığı lezzetli yapmak için patlıcanları tuzlu suda bekletmek, iç harcı püf noktasına göre hazırlamak, sarımsak eklemek ve kızgın yağda biraz kızartmak gerekiyor. İşte o 4 püf nokta:

Patlıcanlar tuzlu suya!

Lütfen patlıcanları tuzlu suda bekletmeden direkt olarak pişirme aşamasına geçmeyin. Eğer bunu yapıyorsanız yemeğinizin acı olması kaçınılmaz olacaktır. Patlıcanları alacalı soyduktan sonra tuzlu suda yarım saat bekletin, bakın suyunuzun rengi nasıl değişecek. İşte bu aşamada patlıcan, içerisinde acılığı suya bırakacak.

4 adımda damak çatlatan karnıyarık. Meğer patlıcan böyle daha lezzetli oluyormuş…

Kızartma aşaması

Biliyoruz biliyoruz çok sağlıksız ama n'apalım! Lokum gibi karnı yarık yapmak istiyorsanız bu tarifin en önemli aşaması kızartmak. Suda beklettiğiniz patlıcanların üzerinde biriken suyunu iyice aldıktan sonra kızgın ayçiçek yağına patlıcanları alın ve güzelce kızartın.

İç harcı önemli!

İç harç hazırlanırken dikkat edilmesi gereken tek şey malzemelerin sırasını doğru bilmek. Biz hemen sıralayalım: soğan, biber, kıyma, salça, domates, baharatlar. Eğer iç harcınızın çok taneli ve kuru olduğunu düşünüyorsanız mutlaka yarım çay bardağı kadar su eklemelisiniz. Bu da önemli bir ayrıntı!

4 adımda damak çatlatan karnıyarık. Meğer patlıcan böyle daha lezzetli oluyormuş…

Sarımsak

Fark ettiyseniz iç harcına sarımsak koymadık. Bu yemekte sarımsağı farklı bir şekilde kullanmayı seviyoruz. Fırına dizdiğiniz karnı yarıkları salçalı bir suda pişiriyorsunuz işte o suyun içine 1 diş sarımsak rendesi koyarsanız yemeğinizin tadına doyamazsınız, bu da bizden bir başka püf noktası olsun!

PÜF NOKTASIYLA KARNIYARIK TARİFİ

Karnıyarık, nefis bir Türk yemeğidir ve lezzetini artırmak için bazı püf noktaları vardır. İşte karnıyarık tarifinde dikkate almanız gereken önemli noktalar:

Malzemeler:

•             4 adet közlenmiş patlıcan

•             300 gram kıyma (dana veya kuzu)

•             1 büyük soğan

•             2-3 diş sarımsak

•             2 yemek kaşığı sıvı yağ

•             2 yemek kaşığı biber salçası

•             2 domates

•             Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)

•             Sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)

Yapılışı:

•             Patlıcanları közleyin: Patlıcanları közlemek için ocak üzerinde közleme ızgarası veya fırın kullanabilirsiniz. Patlıcanların kabuklarını közledikten sonra soyun.

•             Patlıcanları kesin: Közlenmiş patlıcanları yarıya kesin ve içini bir kaşık yardımıyla çıkarın. Dikkatlice keserken patlıcanların zarar görmemesine özen gösterin.

•             Kıyma harcını hazırlayın: Soğanı ince doğrayın ve sarımsakları ezin. Bir tavada sıvı yağı ısıtın, soğan ve sarımsakları pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Kıyma suyunu çekip renk değiştirince biber salçasını ekleyin ve karıştırın. Son olarak doğranmış domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek karıştırın ve ocaktan alın.

•             Patlıcanları kızartın: Patlıcanları kızartmak için bir tavada bol miktarda sıvı yağ ısıtın. Patlıcanları her iki tarafı da altın rengini alana kadar kızartın. Ardından fazla yağı kağıt havlu üzerine alın.

•             Karnıyarık doldurmayı yapın: Kızarmış patlıcanların içine hazırladığınız kıymalı harcı doldurun. Üzerlerine birer dilim domates koyun.

•             Pişirme: Karnıyarıkları tepsinize yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180°C (356°F) fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Karnıyarıklar üzeri kızarana kadar pişirilebilir.

•             Servis: Karnıyarıklar sıcak servis yapılmalıdır. Üzerine isteğe bağlı olarak maydanoz veya taze biber ekleyebilirsiniz.

Kaynak: gzt.com

Görsel kaynak: youtube.com

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme