Aizanoi Antik Kenti: Tarihin dokusunda bir yolculuk

Kütahya'nın tarihi zenginliklerinden biri olan Aizanoi Antik Kenti, zamanda yolculuk yapmak isteyenler için eşsiz bir deneyim sunuyor. M.Ö. 3 bin yıllarına uzanan köklü tarihine şahitlik eden bu kent, Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitis'lerin yerleşim merkezi olarak varlığını sürdürdüğü biliniyor.

 

Antik kentin hikayesi, mitolojik öğelerle bezeli. Efsaneye göre, Frigyalıların önde gelen mitolojik kahramanı Azan ile su perisi Erato'nun birleşmesinden doğmuş. Sırasıyla Bergama, Bithynia ve Roma hakimiyetine giren kent, Roma döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimiyle zenginleşmiş, M.Ö. 1. yüzyılda kentleşmeye başlamış. AİZANOİ ANTİK KENTİ: TARİHİN DOKUSUNDA BİR YOLCULUK

ÇAVDARHİSARIN GÖZDESİ 

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya ilinin Çavdarhisar ilesinde yer almakta ve oranın tarihi bir gözdesi olmaktadır. Ulaşım için baktığımızda, araba yolculuğu ile yaklaşık 45 dakika sürmekte. Aizanoi Antik Kenti giriş ücreti 70 TL.  Müze kart satış ve Geçici müze kart imkanları mevcut. Antik şehri 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ücretsiz gezebilirler. Aizanoi Antik Kenti giriş saati yazın ve kışın farklılık göstermekte. Yaz dönemi giriş saati 08:45- 19:00 arasında. Kış döneminde ise kenti 08:45- 17:30 arasında gezebilirsiniz.

DÜNYANIN İLK BORSA BİNASI 

Aizanoi'nin içinde bulunan Zeus Tapınağı, gymnasium, 15.000 kişilik tiyatro ve stadyum, nekropoller, sütunlu cadde, iki hamam, iki agora ve antik su yolları gibi birçok önemli yapıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle dünyanın ilk borsa binası olarak kabul edilen yapının duvarlarında, o dönemde satılan malların fiyat listeleri hâlâ görülebiliyor. Eşeklerin, atların ve kölelerin o dönemki değerleri burada hayal gücümüzü zorluyor.

AİZANOİ ANTİK KENTİ: TARİHİN DOKUSUNDA BİR YOLCULUK

Zeus Tapınağı ise kendine has özellikleriyle dikkat çekiyor. Mermer sütunlarla çevrili bu tapınak, pseudodipteros plandaki tek örnek olmasıyla öne çıkıyor. Tapınağın içinde, Frig tanrıçası Meter Steunene'ye adanmış yer altı cellası ve çatıya ulaşan merdivenler bulunuyor.

Antik kenti keşfetmek için Kütahya'daki araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, tarihin ve mitolojinin bu büyüleyici dokusuna kolaylıkla gidip görebilirsiniz. Aizanoi Antik Kenti, tarihî zenginlikleri ve eşsiz yapısıyla, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaya devam ediyor.


 

Özel Haber

Bakmadan Geçme