Altın onu yanında hiçbir şey: Kıymeti hala anlaşılmadı!

Bilinenin aksine, altın en yüksek değerli maden değil. Dahası, altından çok daha kıymetli bir maden bulundu! Bu nadir mineralin altından daha değerli olduğu dünya çapında henüz fark edilmedi. İşte detaylar...

Altın onu yanında hiçbir şey: Kıymeti hala anlaşılmadı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya üzerinde en değerli maden hangisi diye sorulsa elmas ya da altın akla gelir. Altın için tarihin başlangıcından bu yana devletler sürekli bir savaş vermiş ve altına sahip olanlar güçlü tarafa geçmişlerdir. Dolayısıyla sanki altından daha değerli bir maden yokmuş gibi geliyor olabilir. Ama bu maden altından on kat daha değerli.

10 BİN 300 DOLAR DEĞERİNDE
Dünyadaki en değerli madenler sıralamasında başta yer alan “rodyum”, aslında altından daha değerli. Altının ons fiyatı 1850 dolar ederken rodyumun fiyatına göre bu rakam hiçbir şey değil. Çünkü rodyumun ons başına fiyatı son değerlendirmelere göre 10 bin 300 dolar ediyor. Peki rodyum neden bu kadar değerli?

NASIL BU KADAR DEĞERLİ?
Rodyum, oksijenle kolay kolay reaksiyona giren bir maden değildir. Bu özelliği aslında onu kıymetli bir metal yapmaktadır. Öte yandan bu özelliği ile korozyana, oksidasyona dayanıklı oldukça önemli bir katalizör yapar.

Altın onu yanında hiçbir şey: Kıymeti hala anlaşılmadı!

Rodyumun genel sertlik özelliği ve 1965 santigratta gibi yüksek derecede eriyor olması platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metalleri arasında bulunmasını sağlar.

Su ve hava sıcaklıklarına dayanma özelliğinin yanı sıra çoğu asitle çözünmemesi rodyumun arabalarda, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklık termokupl ve direnç tellerinde kullanımına yol açar. Bu da rodyumun aslında çok yönlü olduğunun bir kanıtıdır.

NEREDEN ÇIKARILIR?
Oldukça nadir bulunana bu maden genellikle Güney Afrika ve Rusya’da üretilmektedir. Ayrıca bakır ve nikel cevherlerinin rafine edilmesi sonucu bir yan ürün olarak ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde bir sene içinde yaklaşık olarak 16 ton rodyum üretiliyor. Öte yandan rezervinin ise 3 bin ton olduğu tahminler arasında yer alıyor.

Bakmadan Geçme