Antika lokomotifleri gün geçtikçe talipleri artıyor

Amasya'da bulunan tarihi Alman yapımı buharlı lokomotifler, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde önemli roller üstlenmiş olup, birçok talebe rağmen satışa çıkarılmıyor.

Amasya'da, 1895 ve 1910 modelleri arasında yer alan Alman yapımı buharlı lokomotiflere büyük bir ilgi var. Bu antika lokomotifler, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde Alman ve İngilizlerin dikkatini çekmiş, ancak sonunda Amasya'ya gelerek Eski Çeltek Kömür İşletmesi'nde sergilenmeye başlamış. Amasya İl Özel İdaresi, bu tarihi lokomotiflerin satılık olmadığını belirtti, çünkü yurt içinden ve yurt dışından birçok talep var.

Bu lokomotifler, İstanbul ile Anadolu arasında kömür ve cepheye silah taşımacılığında önemli bir rol oynamış ve "Kurtuluş Trenleri" olarak da bilinmişlerdir. 1987 ve 1988'de Alman Lokomotif Kulübü ve daha sonra 1997 ve 1998'de Rahmi Koç Müzesi Müdürü, lokomotifleri satın almak istemiş ve onararak müzede sergilemek istemişlerdir. Ancak her seferinde Eski Çeltek Kömür İşletmesi, taleplere olumsuz cevap vermiştir. Benzer şekilde, İngiliz Tren Yolu Gönüllüleri de Amasya'ya gelmiş ve lokomotifleri gördükten sonra etkilenmiş, ancak işletme yine de satışa izin vermemiştir.

Lokomotifler, 1940'ların başında Amasya'nın Suluova ilçesindeki Devlet Demiryolları'na ait maden ocağına kaydedilmiş ve daha sonra Eski Çeltek Kömür İşletmeleri'ne devredilmiştir. Ancak 1971'de kömür taşımalarının kamyonlarla yapılmasına karar verilince, lokomotiflerin işlevi sona ermiş ve uzun bir süre sergilenmiştir. Daha sonra Amasya Valiliği tarafından il merkezindeki Geleneksel Türk El Sanatları Merkezi'nin bahçesine taşınmış ve ziyarete açılmıştır.

Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin Acar, bu lokomotiflerin orijinal parçalardan oluştuğunu ve birçok talibin olmasına rağmen satılmadığını belirtti. Acar, lokomotiflerin Milli Mücadele tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu lokomotifler, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'dan İstanbul'a kömür ve silah taşımacılığında kullanıldı. Büyük hizmetler verdiler ve şimdi de şehrimizin ziyaretçilerine bu tarihi mirası sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme