Aşırı Terleme: Aşırı Terleme Neden Olur? Aşırı Terleme Çözümü!

Vücutta bulunan ter bezlerinden tuzlu bir sıvının dışarı atılmasına terleme denmektedir. Terleme problemi kadınlarda ve erkeklerde görülmektedir.

Aşırı Terleme: Aşırı Terleme Neden Olur? Aşırı Terleme Çözümü!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vücudun soğutma sistemi olarak bilinen terleme daha çok koltuk altlarında, avuç içlerinde ve ayaklarda görülmektedir. Vücut ısısının artmamasını sağlayan terleme, vücudumuzda bulunan ter bezlerine bağlı olarak salgılanmaktadır. Ergenlik dönemi ile tüm ter bezleri aktifleşmektedir. Erkeklerin ise kadınlara nazaran daha fazla aktif olan ter bezleri bulunmaktadır.

Aşırı Terleme Nedenleri

Tamamen doğal bir ısı ayarlama sistemi olan terleme yaz aylarında sıklıkla görülmektedir. Sıcak günlerin yanı sıra yapılan egzersiz gibi hareketler ile ter bezlerinin salgılanması daha da artmaktadır. Kadınlarda aşırı terleme nedenleri arasında ise menopoz birinci sırada gelmektedir. Ayrıca sinirlenmek, korkmak ya da heyecanlanmakta fazla ter bezinin salgılanmasına yardımcı olmaktadır.

Erkeklerde veya kadınlarda aşırı terleme hiçbir nedene bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa tıp alanında “hiperhidroz” adı ile bilinen aşırı terleme bozukluğu yaşanıyor olabilmektedir. Hiperhidroz ile ter bezleri normalden 4 kat daha fazla çalışmaktadır.

Kadınlarda Aşırı Terleme Nedenleri

Erkeklerde veya kadınlarda aşırı terleme nedenleri hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Akciğer, enfeksiyon,kalp, yüksek ateş, kanser, diyabet, solunum problemi, kan şekeri veya duygusal sorunlar gibi çeşitli rahatsızlıklar sonucu aşırı terleme gözlenmektedir. Eğer erkeklerde veya kadınlarda aşırı terleme yaşanılıyorsa altında yatan başka bir ciddi rahatsızlıkta ortaya çıkabilmektedir.

Terlemeye Uygulanan Yöntemler

Aşırı terleme rahatsızlığından kurtulmak isteyenler için tıp alanında iyontoforez yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile su banyosu içinde ellere veya ayaklara elektrik akımı verilmektedir. Bu yöntemin sonunda ise orta dereceli terleme problemi yaşayan hastalardan cevap alınmıştır.

Diğer bir yöntem ise butolinum toksini yöntemidir. Çoğu insanın sorunu olan koltuk altı terlemelerinde kullanılan bu yöntemde ter bezlerinin sinirlerine etki etmektedir.

 

Bakmadan Geçme