Buğday bu sene yüz güldürecek

Türkiye'nin buğday üretiminde kritik bir role sahip olan Adana'da, bu yıl dönüm başına tahmini olarak 500-700 kilogram aralığında bir üretim bekleniyor.

Türkiye'nin buğday ihtiyacının yaklaşık %4'ünü karşılayan bu şehirde, buğday 1 milyon 330 bin dönümlük bir alanda ekildi. Ekim döneminde bölgeye yağan yağışlar, buğdayın büyümesi için elverişli bir ortam sağlarken, mevcut sıcak hava koşulları da verimi artırıyor.

Geçtiğimiz yıl, dönüm başına ortalama 350-500 kilogram arası bir verim elde edilirken, bu yıl çiftçiler, Mart ayına kadar ciddi bir don olayı yaşanmazsa, verimin 500-700 kilogram arasında olmasını umuyorlar. Adana'da yetiştirilen buğdayın hasadı, Mayıs ayı ortalarında, kıyıdan ovaya doğru yapılması planlanlanıyor.

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday için güzel bir sene olduğunu söyledi. Doğan, “Adana’da bu sene Kasım ve Aralık ayında havaların yağışlı gitmesinden dolayı buğdaylar kent genelinde çok iyi. İlk buğday ekiminde hava kurak gözüktü ama ardından yağan yağmurlar buğdaylara iyi geldi. Bu sene buğdaylara salma su vermedik. Şu anda havaların sıcak gitmesi ve don olmaması nedeniyle buğdaylarda kardeşleme olmadı. Kardeşleme olsaydı verim daha çok olacaktı. Buğdayların boyu güzel, ileride çiftçilerimiz durdurucu ilaç atmak zorunda. Yoksa buğday başağa kalktığında septorya, kök boğazı ve pas hastalığı çıkar” dedi.

Mayıs ayında buğdayın hasadını planladıklarını vurgulayan Doğan, “Buğdayımızda bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz. Ovanın tamamında buğday çok güzel. Buğdaylar şu anda gelişiyor, çiftçilerin sürekli kontrol etmesi gerekiyor. Havalar böyle giderse Mayıs ayının ortalarında ilk turfanda hasat Adana’nın sahil ilçelerinden başlayacak ve ovaya gelecektir. Eğer bu günden sonrada bir don olmazsa Mayıs ayında buğdaydan dönüme ortalama 500-700 kilogram arası verim bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme