• Haberler
  • Spor
  • Buz tırmanışı yapan dağcılara küresel ısınma engeli!

Buz tırmanışı yapan dağcılara küresel ısınma engeli!

Kış aylarında Kasık Şelalesine gelen ve buz tırmanışı yapan dağcılar, bu yıl tırmanış için geldikleri şelaledeki buz kütlelerinin bekledikleri düzeyde olmadıklarını görünce hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler.

Türkiye'nin her bölgesinde dağcılık ve doğa sporları faaliyetleri yapan Ararat Saltık, Iğdır AKUT İskender Iğdır,  Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, her yıl Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Tavla Köyü'ndeki Kasık Şelalesi'ne buz tırmanışı yapmak için gidiyorlardı. 

Ancak bu yıl Ocak ayının gelmesine rağmen küresel ısınmanın etkisiyle havaların yeterince soğumamasından kaynaklı olarak yeteri kadar donmayan şelaleyi gören dağcılar umduklarını bulamadı. Yine de tırmanışı gerçekleştirmekten vazgeçmeyen ekip, Ağrı Dağı’nda yerel rehber olan Cuma Saltık gözetiminde buzun kalınlığını ölçüp ardından güvenlik halatı, teknik buz kazması ve buz kramponuyla 33 metre yüksekliğindeki şelalenin zirvesine tırmandı.

Tırmanış için gelen dağcılardan biri, “Erimeler olmuş ama deneyeceğiz bakalım. Umduğumuzu bulamadık. Maalesef kış şartları olmasına rağmen küresel ısınmadan dolayı hava çok sıcak. 10 gün öncesinde burası tamamen buzla kaplıydı ama şu an yüzde 60-70 eridi” diye konuştu. 
 

Bakmadan Geçme