Çocuğun telefon bağımlısı olması durumunda ebeveyn ne yapmalıdır?
Son dönemlerde çocuklar, teknolojiyi gereğinden fazla kullanıyorlar. Peki çocukları telefon ve bilgisayardan nasıl uzak tutabiliriz?
Son yıllarda sosyal ağlar ve telefon yetişkinlerle birlikte çocukların da hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bazı durumlarda çocukların günün yarısını telefon başında geçirdikleri ve bir şekilde telefona bağımlı hale geldikleri söylenebilir.
Sosyal ağların dezavantajları arasında çocuğun yaşına uygun olmayan bilgilerin bulunması, yaşına aykırı bağlamlarla karşılaşması da yer almaktadır. Peki çocukları sosyal ağlardan ve telefonlardan nasıl uzak tutabiliriz? Bu bağımlılığa son vermek mümkün mü?
Konuyla ilgili psikologlar şu yönde düşünüyor:
Telefon ya da bilgisayar olmasa bile televizyonlar çocuğun "rahatlaması ve sakin kalması" için kullanılıyor. Küçük bir çocuk çizgi film izleyebilir ancak bunun da belli bir süresi olması gerekir. Yani çocuğun yaşına göre ebeveynler bilmelidir ki, çocuklarını bu zararlı yollardan mümkün olduğu kadar uzak tutarlarsa çocuğun beyin aktivitesini ve normal işlevselliğini koruyacaklardır. Çocuk, etrafındaki dünyayı öğrendiği, kelime dağarcığını biriktirdiği, konuşmasını geliştirdiği dönemde bu araçları kullanırsa işlevsellikler bozulur. Ayrıca bu durum çocuklarda dikkat ve konsantrasyon eksikliğine neden olur.
Her çocuk telefon veya bilgisayar bağımlısı değildir. Genel olarak çocuğun sosyal ağa ve telefona ilgisi çok fazlaysa ve bağımlılığı varsa ona kendimiz bir ilgi çemberi oluşturmalıyız. Mesela onu satranç dersine yazdırabiliriz, spor yapmasına yardımcı olabiliriz, ayrıca bilgisayar derslerine katılarak bilgisayarın yararlı yönlerini kullanmasını sağlayabiliriz. Kısacası çocukların evde daha az zaman geçirmesi için pek çok faydalı aktivite bulabiliriz.
Telefon bağımlılığı evde ilgisiz ve denetimsiz bırakılan çocuklarda daha sık görülüyor. Denetim otoriter bir rejim anlamına gelmemektedir. Çocuğun aile içinde kendisine gösterilen ilgiyi görmesi yeterlidir. Çocuklarıyla daha ilgili olan ve zamanını doğru ayıran ailelerde çocukların telefon bağımlısı olmadıkları gözlemleniyor. Eğer ebeveyn evde çocuğu için kendi çıkarına uygun şeyler yaparsa çocuğun ilgi alanları değişecek, telefon ve sosyal ağ onun için önemli olmayacaktır. Ancak bu, çocukların sosyal ağlardan ve telefonlardan tamamen uzak tutulması gerektiği anlamına gelmiyor. Çocuk geliştiği için bu tarz şeylerin farkında olması gerekmektedir.