• Haberler
  • Güncel
  • Dededen kalma evini restore etti, üretim merkezi haline getirdi! Yılda 2,5 ton sipariş alıyor...

Dededen kalma evini restore etti, üretim merkezi haline getirdi! Yılda 2,5 ton sipariş alıyor...

Uşak'ın meşhur tarhanasını korumak ve kadınlara istihdam yaratmak isteyen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde ziraat yüksek mühendisi Sevinç Kacargil, eşinin memleketi Düzlüce köyündeki dededen kalma evi restore etti. Köylü kadınlara tescilli lezzetin pazarlanabileceğini anlattı. Sonuç muhteşem oldu. Yılda 2,5 ton sipariş alan kooperatif, adeta gelen siparişlere yetişemiyor... 

Uşak'ın tescilli tarhanasını dünyaya duyurmak isteyen Sevinç Kacargil, eşinin memleketi Düzlüce köyündeki dededen kalma evi restore etti. Kış hazırlığı yapanlara en büyük katkıyı sunmaya başladı. 8 kadınla beraber imece usulü tarhana üretimine başlayan kooperatif, yılda 2,5 milyon ton sipariş almaya başladı. Şimdilerde köylü kadınlar siparişe yetişemiyor ve işleri büyütmeyi düşünüyor....

TARHANANIN YANI SIRA TURŞU, SALÇA VE MEYVE KURUSU DA ÜRETİYORLAR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İnternet üzerinden alınan küçük siparişlerle başlayan üretimi, talebin hızla artmasıyla büyüten kadınlar, 2021 yılında Düzlüce Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.

Dededen kalma evini restore etti, üretim merkezi haline getirdi! Yılda 2,5 ton sipariş alıyor...

Köydeki atıl okul binasını gerekli izinleri alarak üretim yapabilecekleri alana dönüştüren kadınlar, tarhananın yanı sıra salça, turşu ve meyve kurusu üretmeye başladı.

Üye 7 kadının yanı sıra 8 kadına istihdam sağlayan kooperatif, bu yıl yaklaşık 2,5 ton tarhanayı satış noktaları ve internet siparişleri için hazırlıyor.

PAZARLAMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMIYORUZ

Kooperatif başkanı Sevinç Kacargil, AA muhabirine, köyde yaşayan kadınların kendi imkanlarıyla ürettikleri ürünleri pazarlamak için böyle bir girişimde bulunduklarını söyledi.

Her geçen yıl üretimlerinin arttığını belirten Kacargil, "İlk yılımızda bir çuval unla tarhana yapmaya başladık. O yıl üretimimiz yaklaşık 250 kilo kadardı. 2 yıl içerisinde miktarımız arttı. Bu yıl hedefimiz 2-2,5 ton üretim yapmak. Ürünlerimizi İzmir, İstanbul, Ankara gibi yerlere gönderiyoruz ağırlıklı olarak. Uşak ve ilçelerinde de ürünlerimizin satış noktaları var." dedi.

Dededen kalma evini restore etti, üretim merkezi haline getirdi! Yılda 2,5 ton sipariş alıyor...

Ürettikleri ürünleri kargo aracılığıyla istenen her yere gönderdiklerini anlatan Kacargil, şöyle devam etti:

"Kooperatifimizin sosyal medya kanalları ve internet sayfası var. Oradan sipariş geliyor. Amacımız hanımların sosyalleşmesi ve ceplerine para girmesiydi. Şimdi işler büyüyor. Artık tüketicinin sağlıklı besin yemesi çok önemli. Ben çok mutluyum, bu hanımların cebine 3-5 kuruş sokabiliyoruz diye. İnşallah ileriki süreçlerde daha fazla kişiye yardımcı oluruz."

Kooperatif üyesi Meyser Çelikkanat da ürünlerinin çok beğenilmesi nedeniyle pazarlama konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

Sağladıkları gelirle aile bütçesinde katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Çelikkanat, "Maddi manevi bizim için çok iyi oldu. Ailemize, ülkemize katkıda bulunuyoruz. Köyümüze iyi bir istihdam sağladı. Köylümüzün meyve sebzelerini alıyoruz. Ben tek başıma bir tarhanayı yapamazdım. Arkadaşlarla bir araya gelip sohbet ederek üretiyoruz. Bize terapi gibi bir şey bu. Birlikten kuvvet doğar. Biz birlik olduk da bir yerlere geldik. Daha yolun başındayız." diye konuştu.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/yasam/usakli-kadinlarin-tarhana-imecesi-girisim-hikayesine-donustu/3010149

Bakmadan Geçme