Dikkat! Yanlış kullanım öldürebilir

Doğal olduğu için hiçbir yan etkisinin olmayacağı düşüncesiyle toplumumuzda bilinçsizce kullanılan bazı bitkisel ilaçlar insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilmektedir.

KONYA HABER: Bitkilerin yararlı olması için doğru kullanılması gerektiğine,  aksi takdirde insan hayatını olumsuz etkileyeceğine hatta ölümle sonuçlanabileceğine vurgu yapan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı İsmail Göçer,” Her yıl Sağlık Bakanlığının bize göndermiş olduğu negatif bitki listesi vardır. Bu listedeki hiçbir bitkiyi kullanmıyoruz. Çünkü zehirli ve öldürücü olabilecek potansiyeldedir. Kullanılabilen bitkileri ise rastgele değil bilinçli bir şekilde ilaç yapımında kullanıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu. 


ASLA GÖRÜNDÜKLERİ KADAR MASUM DEĞİLLER    

Bitkilerin asla masum olmadığını ve bilinçli kullanılması gerektiğini ayrıca tıbbi ilaçlarla aynı anda kullanılmaması gerektiğini söyleyen Uzman İsmail Göçer,” Tıbbi ilaçlarla bitkisel ilaçlar aynı anda kullanılamaz. Bu değişkenlik gösterir. Böbrek hastasıysanız, tansiyon hastasıysanız veya kansızlık varsa bitkisel ilaç kullanırken mutlaka bunlar değerlendirilmelidir.” diye konuştu.


KARADENİZ YAYLALARINDAN ÖZENLE TOPLANIYOR    

Göçer,” Baba mesleği olarak başladım ama sadece babadan görerek yapılacak bir iş değil. 46 yaşındayım ve 22 yıldır bu alanın içindeyim, mesleğim için 3 üniversite bitirdim ve hâlâ daha kendimi geliştirmeye çalışıyorum.” Diyerek hemen ardından “ Genelde Karadeniz yaylalarından veya yüksek rakımlı ormanlardan bizzat kendimiz özenle seçip topladığımız bitkilerle ilaç yapıyoruz.” İfadelerini ekledi.

KONYA HABER - HAKİMİYET

FOTOĞRAF: BEYZA DEMİREL 
 

Bakmadan Geçme