Diyetisyenler atanmak istiyor!

Obezite ile mücadele başta olmak üzere toplum sağlığı ile ilgili önemli faaliyetler yürüten diyetisyenlerin sorunları bitmiyor. Yıllardır alım sayısının azlığı nedeniyle yüksek puanlarla atama bekleyen Diyetisyenler, artık yüksek bir alımın gelmesini istiyor.

Diyetisyenler atanmak istiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çağımızın hastalığı obezite, diyetisyenlere verilen değerle önlenebilir. Ancak her geçen gün problemleri artan Diyetisyenler, Sağlık Bakanlığı’ndan atama bekliyor. 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde umutlu bir bekleyişle atanmak isteyen diyetisyenler umduğunu bulamamaktan şikayetçi. Kamuya atama bekleyen diyetisyenler, atama taleplerini yineliyor.

Ülkemizde metabolizma hastalıklarının sayısının her geçen gün arttığını, yalnızca beslenme tedavisi ile birçok kronik hastalığın önüne geçilebileceğine ve ilaç kullanımının azaltılabileceğine dikkat çeken Diyetisyenler, Acilen ‘Diyetisyenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini savunuyor. Hakimiyet.com’a konuşan Diyetisyenler, taleplerini şu şekilde iletti:

“Günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin kontrol altına alınması ve kronik hastalıkların önüne geçilebilmesi için diyetisyenlere gereken önemin verilmesi şarttır. Diyetisyenler beslenmenin, halk sağlığının söz konusu olduğu her kurumda yer almalıdır. Spor salonlarında ve ‘zayıflama’ adı altında ilaç satılan yerlerde yalnızca sertifika alınarak, işin ehli olmayan insanlar tarafından bu işin yapılıyor. Diplomasız veya sahte diplomalı kişiler, yaşam koçu, beslenme koçu adı altında sağlıklı beslenme bilgisinden uzak kişilerce hiçbir bilimselliği olmayan, faydadan çok sağlığa zarar veren sakıncalı diyetler verilerek istismar edilmektedir. Klinik sahibi medyatik/ünlü bazı diyetisyenler de daha fazla gelir elde etmek adına online diyet sistemine başvurmakta ve ‘daha fazla zayıflatarak daha fazla kazanmak’ anlayışı ile hareket ederek diyetisyenin tek görevi zayıflatmakmış algısının oluşturulmasına katkı sağlamakta ve meslek itibarını zedelemektedir. Bizim, henüz bir meslek yasası ve doğru bir meslek tanımımız yok. Acilen 'Diyetisyenlik Meslek Kanunu' çıkarılması gerekiyor. Tam teşekküllü hastanelerde bile 1 ya da 2 diyetisyen çalışıyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir an önce harekete geçmesi; öncelikle meslek tanımının düzenlenmesi ve detaylı bir meslek yasası çıkarılması gerekiyor. Mesleğin icra edilebileceği kurumlar belirlenmeli ve branşlaşma yolunda adımlar atılmalıdır.” 

Yorumlar 4
dytoznur 16 Haziran 2023 20:28

Diyetisyenler artık hak ettiği kadrolara ulaşmalıdır her aile sağlığı merkezinde bir diyetisyen olmalıdır.

Dyt. Öznur 16 Haziran 2023 15:37

Yüksek puanlarla kazandığımız bir bölümde yine yüksek puanlar aldığımız halde atanamıyoruz yılda binlerce mezun veren başarıları yadsınamayacak bir meslek grubuyuz ancak hak ettiğimiz atama sayılarını yıllardır alamadık ülkemizde çok ciddi bir sorun olarak ilerleyen obezite ve beslenmeye bağlı hastalıklara çözüm olabilmek adına halkın diyetisyene diyetisyenin de atanmaya ihtiyacı var diyetisyene ulaşmak lüks olmamalı bizlerin sorununu dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederiz

Uğur ESEN 16 Haziran 2023 12:30

diyetisyene10bin alım istiyoruz Diyetisyen istihdamının artırılmasını talep etmekteyiz

Dyt. Şeyma 16 Haziran 2023 12:27

Bir gün diyetisyenlerin kıymetinin bilinip her ASM'ye diyetisyen atanması dileğiyle... Bu yazı için teşekkür ederiz.

Bakmadan Geçme