Dünyayı Çin korkusu sardı! Bu sefer...

Çin ekonomisi, deflasyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğu şu günlerde, gayrimenkul sektöründeki krize etkili bir şekilde karşı koymaya çabalıyor ve aynı zamanda iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele etmeye çalışıyor. Bu olumsuz gelişmelerin küresel ekonomi üzerindeki potansiyel etkileri ise büyük bir merak konusu olarak beklenmeye devam ediyor.

Dünyayı Çin korkusu sardı! Bu sefer...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Emlak piyasasında ortaya çıkan yeni zorluklar ve büyüme görünümünü tehdit eden deflasyon endişeleri, Çin ekonomisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Alanında uzman kişiler, yaşanan deflasyonun küresel büyüme için ne kadar etkili bir itici güç olabileceği konusunda endişelerini dile getiriyorlar.

Resmi istatistikler, büyüme oranlarının hala pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında seyrettiğini gözler önüne seriyor. Temmuz ayında ise sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarında geçen yılın aynı dönemine göre gözle görülür bir artış kaydedildi.

EMLAK SEKTÖRÜ S.O.S. VERİYOR
Ayrıca emlak sektöründeki devlerden birinin temerrüde düşme olasılığının artması da güvenin sarsılması ve konut satışlarının düşmeye devam etmesiyle birleşince gayrimenkul sektöründeki endişeleri daha da artırdı.

Basında çıkan haberlere göre, emlak devi Country Garden'ın ABD doları cinsinden iki tahvilin faiz ödemelerini kaçırması şirketi büyük bir ödeme krizine soktu. Şirketin resmi bir temerrüde düşmemek için 30 günlük bir süresi bulunuyor.

Dünyayı Çin korkusu sardı! Bu sefer...

DURGUNLUK VAR
Geçtiğimiz hafta ayrıca Çin'de üretici fiyatlarında devam eden gerileme ve tüketici fiyatlarındaki durgunluk deflasyon riskine dair endişeleri artırdı.

Üretici fiyatlarında 9 aydır süren düşüş eğilimi temmuzda da devam ederken tüketici fiyatları Şubat 2021'den bu yana ilk kez azaldı. Temmuzda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,3 geriledi.

Pekin bu sorunlar nedeniyle, büyümeyi desteklemek için çeşitli taahhütlerde bulundu ve önlemler açıkladı. Ancak önceki gerileme dönemlerinde uygulanan türden parasal ve finansal teşviklerden kaçındı. Daha zayıf bir yuan ve yüksek borç seviyeleri Pekin’in daha ihtiyatlı olmasına neden oldu.

HERKES ETKİLENECEK
Çin ekonomisinde yaşanan bu sorunların küresel ekonomiyi de derinden etkilemesi bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) son değerlendirmesinde Çin’i risk dengesinde aşağı yönlü eğilimler arasında saydı.

IMF, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin corona virüsü salgını sonrası toparlanmasının yavaşladığını ve daha da yavaşlaması halinde bunun sınır ötesi etkilerinin muhtemel olduğunu söyledi.

MOODY’S UYARDI
Guardian’ın haberine göre, Moody’s Analytics ekonomisti Harry Murphy Cruise, Çin’deki cansız toparlanmanın orta vadede küresel büyümeyi sekteye uğratacağı konusunda da uyardı.

Moody’s ekonomisti, “Geçmişteki gerileme dönemlerinde büyümenin itici gücü olarak genellikle Çin’e odaklandık. Çin emlak piyasasındaki yapısal kaygılarla ve tüketici odaklı büyümeye geçişteki aksamayla mücadele ederken, bu itici güç bu kez aynı ölçüde destek olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme