• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomist isim açıkladı! faizler yükselmeye devam edecek mi?

Ekonomist isim açıkladı! faizler yükselmeye devam edecek mi?

Zafer Partisi Kalkınma Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, merkez bankasının aldığı faiz kararını değerlendirdi. Merkez bankasının 750 baz puanlık faiz artışını değerlendiren Alagöz, 'Enflasyonun körüklenmesi sona ermeden faizin düşürülmesi mümkün değildir.' vurgusu yaptı.

Ekonomist isim açıkladı! faizler yükselmeye devam edecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zafer Partisi Genel Başkan yardımcı Mehmet Alagöz, geçtiğimiz günlerde alınan faiz kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Politika üretenlerin alınan yanlış kararlar karşısında çaresiz olduğunu ifade eden Alagöz, önümüzdeki süreçte faiz artışının devam edeceğini savundu. 

Faiz politikasının fiyat istikrarını sağlamak için önemli bir enstrüman olduğunu belirten Alagöz, “Merkez bankası bir ülkedeki parasal otoritedir. Ülke ekonomisinin fiyat istikrarını sağlayan ve ülkedeki üretici ve tüketicilere yol gösteren bir kurum olması gerekmektedir. Bu amacını gerçekleştirirken de kullandığı en önemli enstrüman faiz politikasıdır. Ancak TCMB, bu enstrüman aracının gücünü kaybetmiştir. Birkaç yıl önce "NAS" söylemi ile faizin düşmesi gerektiğini hatta sıfır olması gerektiğini böylece "faiz sebep enflasyon sonuç" ilkesini savunan aynı gruplar şimdi de faizin yükseltilmesi gerektiğini savunması hatta faiz oranları yükseltirken piyasaya döviz satması politika üretenlerin çaresizliğini ortaya koymaktadır. Türkiye ekonomisinin şu an bulunduğu ekonomik durum, TCMB’nın fiyat istikrarı sağlamak adına politika faiz oranını yükseltmesi gerektiğini göstermektedir.” ifadelerine yer verdi.  

Net rezervlerinin negatif olmasının bankasına olan güveni zedelediğini aktaran Alagöz,” Önümüzdeki aylarda da faiz oranındaki yükseliş devam edecektir.  Faiz oranlarını düşürebilmenin tek yolu, enflasyonu yani hükümetin yanlış ekonomik politikalarından dolayı oluşan maliyet artışlarının durdurulması gerekmektedir. AKP hükümeti KDV, ÖTV, MTV, akaryakıt, elektrik, su, vb. zamlarıyla kendi eliyle oluşturduğu maliyet artışlarını durdurması gerekmektedir. Enflasyonun körüklenmesi sona ermeden faizin düşürülmesi mümkün değildir. Ayrıca TCMB'nın uyduladığı swap gibi arka kapı politikaları terkedilmelidir. Böylece yaklaşık negatif 52 milyar dolar olan net rezervlerde pozitife çekilebilir.  Net rezervleri negatif olan bir Merkez Bankasına piyasada güven duyulması ve fiyat istikrarının sağlaması mümkün değildir.” şeklinde konuştu. 
 

Bakmadan Geçme