• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomist isimden Açıklama: Para birimimizi Euro'ya çevirirsek ne olur?

Ekonomist isimden Açıklama: Para birimimizi Euro'ya çevirirsek ne olur?

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, insanların en çok merak ettiği o soruyu yanıtladı. İşte Detaylar...

Ekonomist isimden Açıklama: Para birimimizi Euro'ya çevirirsek ne olur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekonomi üzerine yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Türk insanının en çok merak ettiği “Para birimimizi Euro’ya çevirirsek ne olur?”  sorusunu yanıtladı. 

Türkiye Cumhuriyeti devleti’nin tam bağımsız bir devlet olduğunu vurgulayan Alagöz, şu ifadeleri kullandı;  
“  ‘Para birimimizi Euro'ya çevirirsek ne olur?’  Dünyada bazı ülkeler ulusal parasından ziyade konvertibil olan dövizleri(euro, dolar, sterlin,vb..) kendi ülke sınırları içerisinde kullanmaktadır. Ancak bu ülkeler genellikle küçük hatta ada ülkeler konumundadır.  Ancak bu durum ülkelerin ekonomi politikalarını bağımsız bir şekilde uygulanmasına izin vermez.  Başka bir ifade ile ülke içindeki makro ekonomik göstergelerin tamamının gelişimini, Merkez Bankası para politikalarını hatta maliye politikalarını hükümetler kendilerini tayin edemezler. Bu durumda ülkelerin ulus devlet olma kimlikleri tartışılır hale gelir. Türkiye Cumhuriyeti devleti tam bağımsız bir devlettir. Bundan dolayı ulusal para birimimiz dövize çevrilemez. Bunun yanında ulusla parası Euro karşısında değersiz olan bir ülke, ulusal parasını euro ya çevirirse, otomatikman hayat daha pahalı hale gelecek ve refah seviyesi de düşecektir. Ancak bazen ülkelerde dolarizasyon söz konusu olabiliyor. Ulusal paraya güven kaybolduğu için tasarruf sahipleri ulusal paralarından ziyade döviz tutmak hatta ticareti bile bu döviz üzerinden yapma alışkanlığı elde ediyorlar. Bu da ulusal paranın daha fazla değer kaybetmesine neden oluyor.”
 

Bakmadan Geçme