• Haberler
  • Ekonomi
  • Uzman isim açıkladı: Altın ve döviz yükselmeye devam edecek

Uzman isim açıkladı: Altın ve döviz yükselmeye devam edecek

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, altın ve dolar fiyatları hakkında öngörülerde bulundu.

Uzman isim açıkladı: Altın ve döviz yükselmeye devam edecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tür lirasına güvenin kaybolduğunu belirten ekonomi profesörü Alagöz, inşaat ekonomisine ve borç ekonomisine dayalı büyüme anlayışının terkedilmemesi sebebiyle altın ve döviz kurlarındaki artışın önümüzdeki günlerde çok hızlanacağını vurguladı. 

İşte Alagöz’ün açıklamaları; 
“ Türkiye’de ulusal para olan TL ye güven kaybolmuştur. Çünkü ülkedeki finansla istikrarı sağlama, ülke ekonomik gerçeklerine uygun para politikasını belirleyecek olan Merkez Bankası asli fonksiyonunu yerine getirememektedir. Ayrıca reel üretimde maliyet artışlarını kontrol altına alacak hatta maliyet artışlarını azaltacak politikalarda yetersizdir. Bunun yanında hem kamu hem de özel sektör ve bireyler borç ve faiz yükü artmıştır. Bu zamana kadar da bu durumu düzeltecek yapısal ekonomik politikalar uygulanamamıştır. Bu üç temel noktadan hareketle önümüzdeki dönemde altın ve döviz fiyatlarındaki yukarı yönlü artış devam edecek gibi görünmektedir. Yukarı yönlü artışı durduracak önemli unsur; çiftçi, esnaf ve sanayicinin maliyetlerini azaltacak ve ithal girdilerden ziyade ülke içi girdilerin önceliğe alındığı politikaların uygulanmasıdır. Ancak ekonomideki son 15 yıllık deneyimin yani inşaat ekonomisine ve borç ekonomisine dayalı büyüme anlayışının terkedilmediği gözlemlendiği için altın ve döviz kurlarındaki artışın önümüzdeki günlerde çok daha fazla hızlanacağı tahmin edilmektedir.”
 

Bakmadan Geçme