• Haberler
  • Güncel
  • Erimiyor, kokmuyor! Kavanoza bir tutam ekleyin… Kütür kütür turşunun taktiğiymiş

Erimiyor, kokmuyor! Kavanoza bir tutam ekleyin… Kütür kütür turşunun taktiğiymiş

Kornişon, beyaz lahana, domates veya pancar... Turşu kurmak için artık son günler. Peki erimeyen, kokmayan turşu nasıl yapılır? Kavanoza bir tutam eklemeniz lazım.

Erimiyor, kokmuyor! Kavanoza bir tutam ekleyin… Kütür kütür turşunun taktiğiymiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenler, turşunun lezzetli ve sağlıklı olması için oldukça önemlidir. Bunun için malzemelerin kalitesi, temizlik, sterilizasyon, tuz, su, doğru oran, fermantasyon, baharat ve zamanlama gibi konulara dikkat etmek gerekir. Bunların yanı sıra turşu kurarken öğrenmeniz gereken bir püf nokta daha var. 

Ensonhaber.com'da paylaşılan içeriğe göre, turşu kavanozlarının içerisine bir tutam da olsa eklenecek kişniş tohumu, turşunun erimesini ve kokmasını önlüyor.

ERİMEYEN TURŞU İÇİN KİŞNİŞ TOHUMU ATIN

Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.

Erimiyor, kokmuyor! Kavanoza bir tutam ekleyin… Kütür kütür turşunun taktiğiymiş

TURŞUNUN ERİMEMESİ İÇİN BU 6 NOKTAYA DİKKAT EDİN

Turşu, genellikle sirke, tuz ve bazen de su kullanılarak yapılan bir fermente gıda ürünüdür. Turşu eridiğinde veya bozulduğunda, genellikle mikroorganizmaların veya kimyasal reaksiyonların etkisi altında olduğunu söyleyebiliriz. İşte turşunun neden eriyebileceği bazı nedenler:

Mikroorganizmalar: Turşunun fermente edilmesi, istenilen tatların oluşması için faydalı bakterilerin faaliyetlerine dayanır. Ancak bazen kötü bakteriler veya mayalar da turşu içinde çoğalabilir. Bu kötü mikroorganizmaların üremesi, turşunun bozulmasına ve erimesine neden olabilir.

Hava Temas: Turşu, hava ile temas etmemesi gereken bir gıdadır. Hava teması oksijenin girişine neden olabilir ve bu da bozulmayı hızlandırabilir. Kapalı bir kapta saklanan turşular genellikle daha uzun süre dayanır.

Sıcaklık: Turşu, ideal olarak soğuk bir ortamda saklanmalıdır. Yüksek sıcaklıklar, turşunun daha hızlı bozulmasına ve erimesine neden olabilir. Turşuların buzdolabında saklanması, taze kalmasına yardımcı olabilir.

Temizlik: Turşu yapılırken kullanılan ekipmanların ve malzemelerin temiz ve steril olması önemlidir. Temizlik kurallarına uyulmazsa, istenmeyen mikroorganizmaların turşuya bulaşma olasılığı artar.

Tuz Miktarı: Turşu yapımında kullanılan tuz miktarı da önemlidir. Yeterli tuz eklenmezse, kötü bakterilerin üremesi daha kolay hale gelebilir.

Zaman: Turşu yapımı belirli bir süre boyunca bekletme gerektirir. Bu süre boyunca turşu, fermente olur ve tatları olgunlaşır. Bu süreçte belirli sıcaklık ve koşullara dikkat etmek önemlidir. Aksi takdirde, turşu iyi bir şekilde fermente olmayabilir ve bozulabilir.

Turşunun erimesini önlemek için, hijyen kurallarına dikkat ederek, kapalı bir kapta saklayarak, uygun sıcaklıkta muhafaza ederek ve tarife uygun tuz miktarını kullanarak turşu yapmak önemlidir. Ayrıca, turşuların son kullanma tarihlerini ve saklama talimatlarını takip etmek de önemlidir. Eğer turşunuz bozulursa veya erir ise, onu tüketmekten kaçının, çünkü bozuk turşu sağlık sorunlarına neden olabilir.

Derleme: Hakimiyet.com Kaynak: Ensonhaber.com

Bakmadan Geçme