Fiyatlar arttı, dertler katlandı: Öğrenciler dersleri değil dertleri düşünüyor!

Son zamanlarda TL'nin Dolara karşı değer kaybetmesi ve kâğıt maliyetinin artması, kitap fiyatlarının artmasına neden olurken, bu durum öğrencilerin derslere yönelik kaynaklara ulaşmasını da zorlaştırdı.

Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler derslere yönelik test ve konu anlatımlı kitap ihtiyacı duyarken, fiyatların pahalı olması kitap almalarını zorlaştırıyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan sahaflar, kitap fiyatlarında geçen yılla oranla yüzde 60 ila yüzde 75 civarında artış yaşandığını belirtti. Okulla başlama maliyetinin artığına dikkat çeken sahaf Sedat Öztürk, kırtasiye malzemeleriyle birlikte bir öğrenci masrafının 3 bin 500 TL olduğunu söyledi. İşte detaylar…

Fiyatlar arttı, dertler katlandı: Öğrenciler dersleri değil dertleri düşünüyor!   
“Geçen yıl 100 TL olan bir kitap bu yıl 190 TL’ye satılıyor!”

Öğrencilerin test kitapları alma konusunda sıkıntı çektiğini aktaran Sedat Öztürk, öğrencilerin alternatif olarak fotokopicilere yöneldiğini ifade etti. Sözlerini devam ettiren Öztürk, şunları vurguladı: “Şu anda kitap fiyatları baya arttı. Bu durum haliyle öğrencilere ve bize de yansıdı. Öğrenciler ya da velileri geliyor, kitap alacak fiyatları görünce ya vazgeçiyorlar ya da mecburen fotokopicilere yöneliyorlar. Geçen yıla oranla kıyasladığımızda geçen yıl 100 veya da 120 TL olan bir kitap, bu yıl 190 ve üzeri fiyatlara satılıyor. Bu da Yüzde 60 oranında zam olduğunu gösteriyor. Özellikle ders kaynakları her yıl içerik olarak yenilendiği için öğrenciler 2’inci el kitap da alamıyor. Bu da gösteriyor ki, Dolar kitap fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Tabi bir bu işin bir de kâğıt boyutu var. Bilindiği üzere kâğıt selüloz denilen bir maddeden üretiliyor. Selülozu da dış ülkelerden geliyor. Bu da kitap fiyatlarının artmasına neden oluyor. Kitap fiyatlarına ilk defa bu kadar çok zammın bun yıl gördüm. Bu yıl aşırı zam geldi fiyatlara.  Veliler fiyatları görünce şoka uğruyorlar ama onlar da bir şey yapamıyorlar.”  

Fiyatlar arttı, dertler katlandı: Öğrenciler dersleri değil dertleri düşünüyor!

“Peki sınava hazırlanan biri ne yapsın?”

Kitap fiyatlarını pahalı bulduğunu dille getiren velilerden Hasan Yıldırım ise, öğretmenlerin istediği kaynakları almakta zorluk yaşadığını söyledi.  Yıldırım, “Her şey gibi kitap fiyatları da arttı. Öğretmenler, bazen çocuklardan kaynak kitaplar istiyor. Fiyatlar arttığı için almakta zorluk çekiyoruz. Benim şu an 12’inci sınıfa giden çocuğum yok ama 12’inci sınıfa giden çocuklar ne yapsın? Bu fiyatlarla nasıl kitap alsın? Öğrenciler sınava hazırlanıyor, mecbur kitap lazım. Onlar ne yapacak peki? Kitap almasınlar mı? Bu durumun sorgulanması lazım. Çocuklarda artık sadece ders ya da sınav stresi yok, geçim stresi ve kaygısı var. Bu durumun sorgulanması gerekir!”

Fiyatlar arttı, dertler katlandı: Öğrenciler dersleri değil dertleri düşünüyor!

HABER: ŞAHİN YALDIZLI 
 

Bakmadan Geçme