İş var, işçi yok

Konya'da inşaat sektöründe işçi sıkıntısı yaşanıyor. İnşaatçılar usta ve işçi bulmakta zorluk çekiyor. Ustabaşı çalışanları 18 ile 25 yaştaki neslin bu işe ilgi göstermemesinden şikayetleniyor.

Konya’da inşaatlarda çalışan en genç yaş grubu 35’lere kadar yükseldi. İnşaatçılar bu durumdan memnun değil. İş karşılığında verilecek ücret iyi olsa bile sektörde çalışacak usta bulmak oldukça zor.

“İnşaat deyince sanki korku gibi bakıyorlar”

Ustabaşı demirci Selahattin Bacaklı, “Alttan gelen hiç eleman yok. Şu anda çalıştığımız grup ortalama 30 ile 35 yaş arası, gençler gelmiyor. İnşaat deyince sanki korku gibi bakıyorlar bu işe. Alnımızın teri ile kazanıyoruz ama dışarıda herhangi birine sorsan inşaata zor iş olarak baktığı için sıcak bakmıyor. Halbuki inşaat olmazsa, nereye oturacak. Gelen kişinin kendini yetiştirme kabiliyetine bakar. Ama öğrenme isteği varsa 3 ay içinde öğrenir, 3 ay içinde bir şeyler yapar. 3 ay sonra bir 6 ay arasında ise inşaata çıkar normal çalışır. Altta ezilecek herhangi bir zor şey yok. Burada sigortası yapılıyor. Eskisi gibi değil, sigortasız inşaata giremez. Gençler gelsinler çalışsınlar. Konya’da çok şantiye var, gezsinler bir baksınlar. Çalışmalarını tavsiye ederim” diyor. 

İsa Sıvacıoğlu, çocukluğundan bugüne kadar inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayamaya çalışıyor. O da "Yaşımıza göre zor, ağır ama çalışmak zorundayız. Hem sağlık açısından hem maddi açıdan, evimizde çorba kaynıyor. Kimseye muhtaç olmuyoruz. Bana göre zor gelmiyor. Ama gençlere demir deyince biraz işçilik olarak ağır olur zannedip gelmiyorlar. Aslında ağır değil, yani bize göre değil" diyerek yeni neslin bu sektörü zor sanıp gelmemesinden şikayetleniyor. 

 

 

Bakmadan Geçme