Kağıt İsrafı Büyüyor 

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, Dünya'da israf edilen kağıtlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kağıt İsrafı Büyüyor 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Halil Fatih Akgül açıklamasında ‘2023 Dünyada, son 40 yılda 1 milyar hektar ağaç kâğıt üretimi yapmak amacıyla yok edilmiştir. Her yıl ortalama 68 milyon ağaç, 30 milyon hektar kâğıt üretimi için kesilmektedir. Bir ton kâğıt 17 ağaç, 17 ağaç 70 m² orman demektir. Bir ton kâğıt için; 2,33 m³ kabuksuz odun (verim %98), 4.100 kWh elektrik enerjisi, 32.000 litre su, 1.750 litre fueloil kullanılmakta, bu durumda 270 kg kirlilik atmosfere salınmakta ve 2,5 m³ depolama alanı gerekmektedir. Bu veriler, rafinör mekanik kâğıt hamuru için gerekli olanlardır. Kâğıt kalitesinin artması oranında imalat için gereken enerji ve yan maddeler %50 oranında artmaktadır’ dedi. Doğaya verilen zararın tazmin edilmesini savunan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül,” Türkiye genelinde kâğıt ve karton tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon tondur. Kişi başı tüketim ise 70 kilogramdır. Geri dönüşüm oranımız %40 seviyesinde ve hedeflenen ise 5 yıl içinde bunu %60 seviyesine taşımaktır. Her yıl kâğıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç yok edilmektedir. Doğaya verilen zararın tazmin edilmesi amacıyla her yıl kişi başı en az 7 fidan dikilmelidir” ifadelerini kullandı.

“BELGELERİNİZİ YAZDIRMADAN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN”

Kâğıdın doğal kaynağının ormanlar olduğunu dile getiren Halil Fatih Akgül, “Kâğıdın doğal kaynağı ormanlardır. Belgelerinizi yazdırmadan önce iki kez düşünün. Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %75, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığı ve bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilir. Geri dönüşüme kazandıracağımız 70 kg kâğıt ile 1 ağaç kurtulabilir ve kurtarılan 1 ağaç günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir” şeklinde konuştu.

“KÂĞIT KULLANIMINDA GERİ DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİDİR”

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre boş yere yapılan yazışmalar olmasa 2 milyon ağaç kurtarılabilir. Ortalamaya göre bir ofis çalışanı yılda yaklaşık 80 kg kâğıdı çöpe atarak kâğıt israfı yapmaktadır. Bu rakamın 1 ağaçtan elde edilen kâğıda eşit olduğu düşünülürse geri dönüşümün önemi daha da ön plana çıkmaktadır.  Geri dönüşümün öneme sahip olduğunu vurgulayan Akgül “Kâğıt kullanımında geri dönüşüm çok önemlidir. Bireysel kâğıt kullanımından, kurumlara kadar her alandaki kâğıt kullanımında geri dönüşüm sağlanmalıdır” dedi.

KÂĞITTA TASARRUF TEDBİRLERİ 
Kâğıt israfının yaygın olduğu alanlar şu şekilde belirlenmektedir: 

• Tek yönlü çekilen fotokopiler, tek yönlü alınan yazıcı çıktıları

• Bozuk yazıcılardan kaynaklanan israflar

• Gereksiz ve ihtiyaç fazlası bastırılan not kâğıtları ve promosyona yönelik ihtiyaçtan fazla üretilen not kâğıtları

 • Gereksiz yere basılan, kullanılan duvara asılan kâğıt tablolar

• Kâğıdın arşivlemede kullanılması (Kamu kuruluşları, hastaneler, okullar, şirketler)

 • Promosyon ve reklam amacıyla ihtiyaçtan fazla basılan broşür, takvim, ajanda ve afiş

 • Gereksiz defter kullanılması, defterlerin tamamen kullanılmaması

• Gereksiz basılan dergi, gazete eki, bülten, magazin ve tanıtım dergileri, marketlerin fiyat dergileri

 • “Daha çok sayfa daha ucuza basılır” mantığıyla gereksiz basılan çok sayfalı kitaplar.

 

 

EDA NUR AKSOY

Bakmadan Geçme