Kanada'da 9 mahkûm ötenazi ile hayatını son verdi

Kanada'da yapılan araştırmalara göre son 7 yılda 9 mahkûm ötenaziyle yaşamına son verdi.

Calgary Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğretim üyelerinden Jessica Shaw'ın yürüttüğü cezaevlerinde tıbbi yardımlı ölüm vakaları konulu araştırma, ülkedeki federal hapishanelerde kalan mahkûmların arasında ötenazi ile hayatına son vermek isteyenlerin sayısının yüksek olduğu görülüyor. Araştırmaya göre Kanada’da ötenaziye izin veren yasanın yürürlüğe girdiği Haziran 2016'dan 31 Mart 2023'e kadar 27 mahkûm ötenaziye başvurdu.

İSVİÇRE, BELÇİKA GİBİ ÜLKELERDE DE BU UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Başvuruda bulunan 9 mahkûmun isteği yerine getirilerek yaşamları ötenazi ile sonlandırıldı. Araştırmaya göre, geçen yıllarda İsviçre, Belçika ve İspanya’daki hapishanelerde de aynı uygulama gerçekleştirildi. Ve bu ülkelerin her birinde bugüne kadar sadece birer mahkûm ötenazi ile hayatına son verdi. Kanada, tıbbi yardımlı ölümü mahkûmlar için bir hak olarak onaylayan ve bunun nasıl sağlanacağına ilişkin talimatları sunan dünyadaki tek ülke olarak biliniyor. Resmi istatistiklere göre yaklaşık 32 bin kadın ve erkek mahkûmun kaldığı Kanada hapishanelerindeki mahkûmların çoğunluğunu 50 yaş ve üstü mahkûmlar oluşturuyor. Bu grubun, kanser başta olmak üzere tıbbi yardımlı ölüme imkân sağlayan diğer hastalıklara yakalanma riskine maruz kaldığı resmi raporlara da yansıyor.

İDAM CEZASI RESMİ OLARAK KALDIRILDI
İdam cezasının resmi olarak 1976 yılında kaldırıldığı Kanada'da federal hükümetler, bu tarihten önce de düzenli olarak ölüm cezalarını ömür boyu hapis cezasına çevirmişti. Resmi kayıtlara göre en son idam cezasının 1962 yılında infaz edildiği Kanada'da Haziran 2016’da da insanların ötenazi ile hayatına son vermelerine imkân tanıyan yasa kabul edilmişti.
 

Bakmadan Geçme