Katarakt Tedavisinde Premium Göz İçi Lens

Katarakt nedir? Prof. Dr. Bengü Ekinci Köktekir Katarakt hastalığı ile ilgili Hakimiyet.com'a bir dizi bilgiler aktardı. İşte Katarak hastalığına dair bilinmeyenler...

Katarakt Tedavisinde Premium Göz İçi Lens
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Katarakt, gözün içinde bulunan, görevi görüntüyü retina tabakası üzerine odaklamak olan göz merceğinin (lensin) bozularak saydamlığını kaybetmesi, buzlu cam haline gelmesidir. Saydamlığını kaybeden merceğin, ışık ve görüntünün retina tabakasına ulaşmasını engellemesi sonucu görme
kaybı yaşanmasıdır.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

•    Bulanık görme,
•    Puslu görme,
•    Işıktan rahatsızlık,
•    Tek göz kapalı iken çift görmek,
•    Renkler de solukluk,
•    Yakın gözlüğüne ihtiyacın azalması,

Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt gözde zamanla ilerleyen ve ilerlemesi durdurulamayan bir göz hastalığıdır. Tek tedavisi ameliyattır. Gözlük veya ilaçla tedavi edilemez. Son yıllarda uygulanan en güncel ve yeni tedavi akıllı lens (trifokal ya da EDOF lens) uygulamalarıdır.

Katarakt Tedavisinde Premium Göz İçi Lens

Premium göz içi lensler, miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme problemlerine hem de katarakta aynı anda çözüm sunan göz içi merceklerdir. Tıbben Trifokal ya da EDOF mercek adını verilen premium akıllı lensler halk arasında ömürlük lens, üç odaklı mercek gibi isimlerle de anılır.

Trifokal ya da multifokal merceklerde optik alan, birbirini çevreleyen halkalar şeklinde farklı kırıcılıkta (dolayısıyla farklı uzaklıklara odaklayan) görüş alanları içerir. Ortamın aydınlanması, göz bebebeğinin büyüyüp – küçülmesi ve yakın – uzağa odaklanma gibi dinamik faktörlerin etkisiyle, odaklanılan alanda net görüntü elde edilir. Cerrahi öncesi 0.75 dereceden fazla astigmatı olan kişilerde ise multifokal torik göz içi lensleri tercih edilmektedir.

EDOF merceklerde ise genişletilmiş tek bir optik alan mevcuttur. Bu mercekler de uzak ve orta mesafe görme performansı oldukça iyidir, ancak yakında çok küçük yazıları okuyabilmek için düşük numaralı bir yakın gözlük ihtiyacı olabilir.

Her iki tür lens için de, ameliyat öncesi gözün uygunluğuna, hastanın mesleğine, hobilerine, gece araç kullanma durumuna göre karar verilir. Bu lensler uygun olmadığında tek odaklı merceklerle keskin bir uzak görüş elde edilebilirken, yakın için gözlük kullanmak gerekli olur. 

Bakmadan Geçme