• Haberler
  • Güncel
  • Kavunu bu şekilde seçince bal gibi çıkıyor. Koklamak ve dokunmak doğru değil…

Kavunu bu şekilde seçince bal gibi çıkıyor. Koklamak ve dokunmak doğru değil…

Bal gibi bir kavun seçmek için koklamak ya da dibine dokunmak gibi yöntemler sürekli söylense de bazen doğru çıkmıyor.

Kavunu bu şekilde seçince bal gibi çıkıyor. Koklamak ve dokunmak doğru değil…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz ayları geldi ve kavun karpuz meyveleri bolca tüketilmeye başlandı. Yeni mahsul, eski mahsul derken çok sayıda kavun piyasaya çıktı. Böylece yanlış kavun seçme ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle işin ustasından öğrenilen püf nokta taktiği denendi ve onaylandı.

ÜZERİNDEKİ DAMARLAR EN İNCE DETAYLARDAN!

Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, kavun seçerken ağırlığına dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Kavunun dibine biraz bastırılması ve orta yumuşaklıkta ise olgunlaşmış kavun olduğunun göstergesi olduğunu belirten Köşkeroğlu, tatlı ve sulu kavunun üzerindeki damarların da çok fazla olduğunu söyledi.

Manav ustası Raşit ise bazı sera kavunların kokmadığı uyarısı yaparak bu durumun bizi yanıltabileceğine dikkati çekti.

Kavunu bu şekilde seçince bal gibi çıkıyor. Koklamak ve dokunmak doğru değil…

SAPI, KOKUSU, DAMARLARI HEPSİ AYRI BİR DETAY

lezzet.com.tr’deki bir içerikte kavunun püf noktalarına ilişkin şu bilgiler verildi:

  • Eğer çizgili kavun alacaksanız, üzerindeki çizgiler size kavun hakkında bir bilgi verecektir. Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir.
  • Kavun alacağınız zaman dibini mutlaka koklayın. Eğer hoş bir kokusu varsa, bu kavunun tatlı olduğunu gösterir.
  • Karpuz seçerken sapının kuruluğu belirleyici bir unsurdur. Kavun alırken ise sapını çekmenizi öneriyoruz. Eğer sapını çektiğinizde kolaylıkla kopuyorsa, bu kavunun olgunlaşmış olduğunu gösterir.

KAVUNUN FAYDALARI NELER?

İnsan sağlığı için gerekli neredeyse tüm vitaminleri bünyesinde barındıran kavunun faydaları şöyle:

Zengin Besin İçeriği: Kavun, C vitamini, A vitamini (karotenoidler), potasyum, lif ve folat gibi önemli besin maddeleri açısından zengindir. Bu besin maddeleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını desteklemeye, kan basıncını düzenlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Antioksidanlar: Kavun, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Hidrasyon Sağlama: Kavun, büyük ölçüde su içeriği olan bir meyvedir. Bu nedenle, vücudu iyi bir şekilde hidrate etmeye yardımcı olabilir ve sıcak havalarda veya fiziksel aktivite sonrasında su kaybını dengelemeye yardımcı olabilir.

Göz Sağlığı: Kavun, A vitamini kaynağı olan beta-karoten içerir. Beta-karoten, göz sağlığını desteklemeye ve görme fonksiyonunu korumaya yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığı: Kavun, potasyum içeriği nedeniyle kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Düşük tuz içeriği ve yüksek potasyum içeriği, kalp sağlığını desteklemeye ve hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kilo Kontrolü: Kavun, düşük kalori içeriği ve yüksek su içeriği nedeniyle tokluk hissini artırabilir. Bu da kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Sindirim Sağlığı: Kavun lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini destekleyebilir. Lif, sindirim sürecini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.

İltihap Karşıtı Etkiler: Kavun, bazı bileşiklerin iltihap karşıtı etkilere sahip olabileceği düşünülen bir kaynaktır. Bu nedenle, iltihaplı durumlarla ilişkili sağlık sorunlarına karşı koruma sağlama potansiyeline sahip olabilir.

Kaynak: lezzet.com.tr

Derleme: hakimiyet.com – Mücahit Dere

Bakmadan Geçme