• Haberler
  • Güncel
  • Kayhan Şahan Emniyet Müdürü kimdir? Nereli? Kayhan Şahan 15 Temmuz'da ne yaptı?

Kayhan Şahan Emniyet Müdürü kimdir? Nereli? Kayhan Şahan 15 Temmuz'da ne yaptı?

Kayhan Şahan, 15 Temmuz gecesi Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün darbeci askerler tarafından ele geçirilmesini engelleyen polis yöneticilerinden biri olması nedeniyle 15 Temmuz'un yıldönümlerinde yeniden gündeme geliyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nü işgal etmeye gelen askerlere karşı direnen dönemin Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kayhan Şahan, o gece verdiği mücadeleyle gündeme geldi. Peki Kayhan Şahan kimdir, nerelidir ve 15 Temmuz gecesi ne yaptı?

KAYHAN ŞAHAN KİMDİR?

Kayhan Şahan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan emniyet müdürlerinden biridir. Şahan, özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde yaşananlar ve aynı yılın sonunda Beşiktaş'ta meydana gelen terör saldırısında yaralanmasıyla kamuoyunun gündemine geldi.

Şahan, 15 Temmuz gecesinde dönemin İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürü olarak görev yapıyordu. Darbe girişiminin İstanbul ayağında askerlerin Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nü kontrol altına alma girişimine karşı polis ekipleriyle birlikte direndi.

Daha sonraki süreçte İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev değişiklikleri kapsamında farklı sorumluluklar üstlenen Şahan'ın 2017 yılında Turizm Şube Müdürlüğü ile Bakırköy ve Bahçelievler ilçelerinden sorumlu emniyet müdürü olarak görevlendirildiği açıklandı.

KAYHAN ŞAHAN NERELİ?

Kayhan Şahan aslen Konya'nın Ereğli ilçesindendir. Yerel kaynaklarda Şahan'ın Ereğli'nin Yellice Mahallesi ile bağlantısı olduğu belirtiliyor. İstanbul'daki emniyet görevleri sırasında özellikle 15 Temmuz gecesi ve Beşiktaş saldırısında yaşadıkları nedeniyle memleketi Ereğli'de de yakından takip edildi.

Şahan'ın doğum tarihi, eğitim hayatı ve mesleğe hangi yıl başladığına ilişkin ayrıntılar ise kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında yer almıyor.

KAYHAN ŞAHAN 15 TEMMUZ GECESİ NE YAPTI?

15 Temmuz 2016 gecesinde darbe girişiminin başlamasının ardından İstanbul'daki kritik emniyet noktalarından biri olan Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü de askerlerin hedefleri arasında yer aldı.

İddianameye yansıyan ifadelere göre, 58 darbeci asker Çevik Kuvvet yerleşkesini kontrol altına almak amacıyla bölgeye geldi. Dönemin Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kayhan Şahan, askerlerin içeri girmesine izin vermedi.

Darbeci albay Yusuf Sarı'nın megafonla polislerden teslim olmalarını istediği, iş birliği yapılmaması halinde zor kullanılacağını ve kan döküleceğini söylediği aktarıldı.

Şahan ise bu çağrıya karşı çıkarak, askerlerin içeri alınmayacağını belirtti. Sarı'nın tehdidi üzerine Şahan'ın, “Bizi mi öldüreceksiniz?” diye sorduğu, aldığı cevap karşısında da geri adım atmadığı ifade edildi.

“İÇERİDE 2 BİN PERSONEL VAR” DİYEREK DARBECİLERİ BEKLETTİ

Bayrampaşa Çevik Kuvvet yerleşkesinde o sırada yaklaşık 50-60 polisin bulunduğu belirtilirken Şahan, darbeci askerlerin gerçek durumu bilmemesi için içeride 2 bin personel bulunduğunu söyledi.

Şahan'ın telsizden de rütbeli askerin duyabileceği şekilde, kapılara çok sayıda personel yerleştirilmesi ve içtima alanında personel toplanması yönünde anons yaptığı aktarıldı.

Bu hamlenin ardından darbeci albay Yusuf Sarı'nın bekleyeceklerini ve ilk ateşi kendilerinin açmayacağını söylediği ifade edildi. Şahan'ın talimatıyla nöbetçi amir Selma G.'ye de polislerin uzun namlulu silahlarla donatılması yönünde emir verildi.

TANKLARIN ÖNÜNDE VATANDAŞLAR TOPLANDI

Gece ilerledikçe Bayrampaşa Çevik Kuvvet yerleşkesinin önünde vatandaşların toplandığı ve askerleri kışlalarına dönmeye ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Bir süre sonra yerleşkenin A kapısı tarafından silah sesleri duyuldu. Şahan'ın ifadesinde, kapıya gittiğinde tankların etrafında vatandaşların bulunduğunu ve bazı kişilerin ateşli silahla yaralandığını gördüğünü anlattığı aktarıldı.

Yaralılardan birinin polisler tarafından yerleşkeye alındığı, başka bir yaralının ise sivil araçla hastaneye gönderildiği belirtildi.

O sırada bir erin tankın üzerine çıktığını ve silahını doldurduğunu gören Şahan'ın, nöbetçi polisin elindeki uzun namlulu silahı alarak ere doğrulttuğu ve “Silahını bırak” diye bağırdığı ifade edildi.

DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN POLİS EKİPLERİ SAHAYA ÇIKTI

Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün kontrol altına alınmasının engellenmesinin ardından İstanbul'daki diğer kritik noktalara yönelik çalışmalar da sürdürüldü.

Şahan'ın ifadesinde, darbecilerin teslim alınmasından sonra Taksim, İBB Saraçhane ve Boğaziçi yönlerine TOMA'ların gönderildiği bilgisi yer aldı.

15 Temmuz gecesi İstanbul'da emniyet teşkilatının kritik noktalarında görev yapan çok sayıda polis, darbe girişiminin bastırılması için mücadele etti. Şahan da darbecilerin açtığı ateş sonucunda yaralanan emniyet müdürleri arasında yer aldı.

KAYHAN ŞAHAN BEŞİKTAŞ SALDIRISINDA DA YARALANDI

Kayhan Şahan, 15 Temmuz darbe girişiminden yaklaşık beş ay sonra İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleştirilen bombalı terör saldırısında da yaralandı.

10 Aralık 2016'da Beşiktaş'ta düzenlenen saldırıda Çevik Kuvvet polislerini hedef alan bombalı saldırı meydana geldi. Şahan da saldırı sırasında yaralanan polisler arasında bulundu ve tedavi altına alındı. Hastanede tedavi gördüğü sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaret edildi.

Şahan'ın 15 Temmuz'daki mücadelesi ve Beşiktaş saldırısında yaralanması, görev hayatında art arda yaşanan iki kritik olay olarak kayıtlara geçti.

KAYHAN ŞAHAN’IN SONRAKİ GÖREVİ NE OLDU?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Ocak 2017'de gerçekleştirilen görev değişiklikleri kapsamında Şahan'ın görev alanı değiştirildi.

Yeni yapılanmada Kayhan Şahan; Turizm Şube Müdürlüğü ile Bakırköy ve Bahçelievler ilçelerinden sorumlu emniyet müdürü olarak görevlendirildi. Böylece 15 Temmuz gecesi Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürü olarak görev yapan Şahan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde farklı bir sorumluluk üstlendi.

ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DE DARBECİLERİN HEDEFİNDEYDİ

15 Temmuz gecesinde yalnızca İstanbul'daki emniyet birimleri değil, Ankara Emniyet Müdürlüğü de darbecilerin hedefleri arasında yer aldı.

Darbecilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki polislere teslim olmaları yönünde çağrıda bulunduğu, polislerin ise bu çağrıya karşılık verdiği ve teslim olmadığı aktarıldı.

Darbecilerin daha sonra emniyet binasını bombaladığı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti. Ankara'da polisler, vatandaşların da desteğiyle darbe girişimine karşı direniş gösterdi.

15 Temmuz gecesi İstanbul'da Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün işgal edilmesine karşı çıkan Kayhan Şahan da bu süreçte darbeci askerlerle karşı karşıya gelen emniyet müdürlerinden biri oldu.

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!