Konya Akşehir'de Selçuklu Veziri Sahib Ata'nın Sarayı Araştırılıyor

Anadolu Selçuklu Devletinin son veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali'nin kendi memleketi olan Konya'nın Akşehir ilçesinde yaptırdığı saray Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir ekip tarafından ilçede araştırılıyor.

Anadolu Selçuklu Devletinin son veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali’nin, Sahipata Külliyesi, İnce Minareli Medrese ve Sırçalı Medrese gibi birçok eser yaptırdığı biliniyor. Sahib Ata Fahreddin Ali’nin Akşehir- Atakentli (Nadir) olduğu ve kendi memleketine bir saray yaptırdığı da kaynak kitaplarda kaydedildiği belirtildi. Bu sarayın nerede olduğunu belirlemek için Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan uzman bir ekip Akşehir’e gelerek Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile makamında görüştü. Görüşme sonrasında uzman ekip çalışmalarına başladı.

Konya Selçuk Üniversitesi hocalarının kurduğu uzman ekip, Prof. Dr. İbrahim Kunt, Doç. Dr. Murat Karademir, Dr. Öğretim Üyesi Hakan Yaman ve Öğretim Görevlisi Ömür Esen’den oluşuyor. Ekip başkanı Prof. Dr. İbrahim Kunt, yüzlerce yıl önce yıkılmış bir sarayı bulmanın kolay olmadığını, ellerinde bulunan bütün teknik imkanları kullanacaklarını belirterek Akşehir Belediyesine verdikleri destek dolayısıyla teşekkür etti.

Akşehir Belediyesinden drone ve araç desteği alan ekip, geçtiğimiz Cuma günü çalışmalarına başladı. Sahib Ata Fahreddin Ali’nin sarayının tespiti için çalışmalarının devam edeceğini belirten ekip başkanı Prof.Dr. İbrahim Kunt, tespit ettikleri bölgelerde çalışmaların süreceğini ve ilerleyen zamanlarda sarayın yerini tespit edeceklerini belirtti.

Bakmadan Geçme