Konya'da bulunan bu yapılar şifa dağıtıyor

Konya'nın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan ve 15. yüzyılda, Karamanoğlu 2. İbrahim Bey zamanında yapılan Tarihi Mahkeme Hamamına gelen vatandaşlar hem yorgunluklarını üzerlerinden atıyorlar hem de hastalıklarından, ağrılarından kurtuluyorlar.

Şifa bulmak için gidilen ve her derde derman olan hamamlara günümüzde de talep devam ediyor. Geçmişte birçok hastanın şifa kaynağı olan hamamlara günümüzde de aynı ilgi devam ediyor. Konya’da da birçok noktada hamamlar bulunuyor. Bu hamamlardan biri olan Tarihi Mahkeme Hamamı da yüzlerce vatandaşa şifa dağıtmaya devam ediyor. 

Geçmişten geleceğe şifahaneler

HER DERDE DERMAN HAMAMLAR

Tarihi Mahkeme Hamamı’nda çalışan Kadriye Türker,” Günümüze göre eskiden ne doktor ne de ilaç çokmuş. E insanlar ne yapacaklar? Temizlenip ter atmak için veya masaj yaptırmak için hamamlara geliyorlardı. Sırtı ağrıyan, beli dizi ağrıyan herkes hamamlara gelip tedavi olurlardı. Hamamın her şeye faydası vardır. Eskinin hastaneleri buralarıydı insanlar buraya gelip tedavi olurlardı.” sözlerine yer verdi.

Tarihi Mahkeme Hamamına gelen vatandaşlardan Aynur Tüken,” Sıcak buharın etkisiyle vücudumdaki ağrılardan kurtuluyorum hem de vücuda ve zihne verdiği rahatlıkla stresten arınıyorum. Aynı zamanda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da korunuyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ

Türk kültüründe her zaman özel bir yere sahip olan hamamlar, yıkanma ve temizlenmenin dışında örf ve adetlerimizin en önemli kutlama yerlerinden biri olma özelliğini devam ettiriyor. Kadınlar için sosyalleşme alanı olmasının yanı sıra gelin hamamı, bebeğin 40 hamamı, yas alma hamamı erkekler için ise damat hamamı, sünnet hamamı, asker hamamı, bayram hamamı gibi özel günlere ev sahipliği yapıyor. 

Geçmişten geleceğe şifahaneler


Hamamların Türk Kültüründe ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Zeynep Akar,” Vaktim oldukça Tarihi Mahkeme Hamamı’na gelmeye çalışıyorum. Hem ter yoluyla vücuttaki toksinleri de atmış oluyorum. Buraya geldikten sonra nerdeyse doktor yüzü görmedim. Ayrıca arkadaşlarımla birlikte buraya gelip güzel vakit geçirip eğleniyoruz da.” şeklinde konuştu.

HABER: AHMET ÖZER

FOTOĞRAF: BEYZA DEMİREL
 

Bakmadan Geçme