Konya'da Dr. Çelebi 'Sigara Bırakma Günü'nde sigaranın bilinmeyen yüzünü açıkladı!

Konya Özel Kızılay Hastanesi doktorlarından Mahmut Çelebi, sigara kullanımı ve pasif içicilik üzerine önemli açıklamalarda bulundu: 'Her yıl 30.000-40.000 pasif içici kalp hastalıklarından ölmektedir'

Konya'da Dr. Çelebi 'Sigara Bırakma Günü'nde sigaranın bilinmeyen yüzünü açıkladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplumda pek çok insan tarafından kullanılan sigaranın zararlı olduğunu ve herkes tarafından bilinse de bu zararın kapsamı ve şiddeti konusunda yeterli farkındalığın oluşmadığını ifade eden Çelebi: “Kanserden erken doğuma kadar pek çok soruna neden olabilen sigara, pasif içici kişilerinde ömrünü düşüren bir etkendir. Ülkemizde nüfusun yarısı sigara kullanmaktadır. Her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara dünyada yılda 4 milyon, günde 11 000 kişinin ölümünden sorumludur.” Dedi.

SİGARA EN AZ 12 TÜR KANSERE SEBEBİYET VERİYOR
Sigaranın içinde birçok zararlı madde bulunduğunu ve insan vücuduna zararlarını açıklayan Dr. Çelebi: “Sigaranın içindeki zararlı maddeler şu şekilde sıralanabilir; Amonyak, arsenik, kadmiyum, formaldehid, aseton, bütan, propylene glycol, terebentin, benzen, kurşun, katran, nikel ve bunlarla ilişkili olan 4000’den fazla zehirli madde bulunmaktadır.  Sigara yapımında ana madde olarak kabul edilen nikotinin, tarih boyunca zehir olarak kullanıldığını söylemek yerinde olacaktır. Bunun yanı sıra neden olduğu bilinen bazı kanser türleri bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri; akciğer, ağız, burun, dudak, boğaz, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, karaciğer, mide ve pankreas kanserine neden olmaktadır. Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar, dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterir, ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar, gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar görmesi (ses kısıklığı) kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ve buna benzer birçok zarar ortaya çıkar.” İfadelerine yer verdi.

“SİGARA İÇEN BİR BİREYLE AYNI EVDE YASAYANLARDA KORONER KALP HASTALIĞI RİSKİ %20-50'DİR”
Sigara içen bir bireyle aynı evde yasayanlarda koroner kalp hastalığı riski %20-50'dir. Her yıl 30.000-40.000 pasif içici kalp hastalıklarından ölmektedir. Bu rakam akciğer kanserine bağlı ölümlerin çok üstündedir. Ev içinde sigara dumanına maruz kalma solunum sistemiyle ilgili belirtileri artırmaktadır. Pasif içicilerde zorlu ekspresyon volümü (FEVI) %1-3 oranında azalmaktadır. Ev içinde dumana maruz kalan çocuklarda solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını gösterir ve pek çok epidemiyolojik çalışma vardır.
Annesi sigara içen çocuklarda özellikle yaşamın ilk iki yılında pnömoni, bronsiolit, bronsit gibi akut solunum yolu hastalıkları görülme sıklığı büyük ölçüde artmıştır. Bu artış babanın sigara içme durumundan ve evdeki içicilerin sayısından da etkilenmektedir.

MAKBULE DOĞAN

Konya'da Dr. Çelebi 'Sigara Bırakma Günü'nde sigaranın bilinmeyen yüzünü açıkladı!


 

Bakmadan Geçme