Konya'da o vakıf 400 kişiyle deprem bölgesine destek verdi

İHH Konya Şubesi Hasan Hüseyin Uysal, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından bu tür afet dönemlerinde STK'ların önemine dikkat çekerek, '11 bin tane binanın yıkıldığı söyleniyor. Peki kaç tane arama kurtarma elemanı vardı? Tüm İHH olarak biz 1447 eleman gönderdik. Tüm Türkiye'den oraya kaç tane arama kurtarmacı gitti? 30 bin. Kaç tane bina yıkıldı? 11 bin. Ben bu teşkilatın bu kadar zamandır başındayım, bir binaya 100 tane adam lazım olduğunu bilmiyordum.' dedi.

Konya'da o vakıf 400 kişiyle deprem bölgesine destek verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İHH Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, vakıf olarak olağanüstü durumlarda çok seri ve çok hızlı organize olduklarını vurgulayarak medyana gelen depremlerin ardından hemen söz konusu bölgelere intikal ettiklerini söyledi. 

İHH’nın aldığı ve yaptığı yardımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Uysal,” Bölgeye, arama kurtarma eğitimi almış 80 kişi, 35 kamyon, biri özel olmak üzere 16 tane jeneratör, 6 tane konteyner gönderdik. Ayrıca kadın kollarımız 500 kişi ile 40 bin adet kumanya paketi hazırladılar. İHH 400 kişiyle çalışmalara destek verdi. Gıda kolisi paketledi. 1160 tane gıda kolisi oluşturdu. 8 tır muhtelif gıda, ihtiyaç malzemesi gönderdik. Şimdi bir tanesi tekerlekli yani ‘haraç’ olmak üzere 6 karavan gönderdik.” ifadelerini kullandı. 

“CAN KURTARMAK BÜTÜN HAYIRLARIN ÖNÜNDEDİR”
Arama kurtarma faaliyetlerinde can kurtarmanın önemine değinen Uysal, “Bütün insanlarımıza, vatandaşlarımıza kardeşlerimize şunu söylemek isterim ayakkabısı delik bir kişiye bir ayakkabı vermek neyse karnı aç bir kişiye biraz yiyecek bir şey vermek neyse, arama kurtarmaya yapılan yardım onun bir kat daha üstünde bir şey. Çünkü canını kurtaramadığınız insanın karnını doyuramazsınız. Canını kurtaramadığınız insanın ayakkabısını değiştiremezsiniz.  Onun için canı kurtarmak bütün hayırların önündedir. Konya şube olarak çok büyük milyonlarla ifade edilecek bağışlar alıyoruz. Biz yıllık bazda yani tam bir sayı söylemeyeyim ama büyük bağışlar geliyor. Allah'a hamdolsun biz onları hep en uygun şekilde bizimle talimat vermişse, bağışçı ne istemişse tam olarak orada kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİR BİNAYA 100 TANE ADAM LAZIM OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”

Arama kurtarma konusunda daha hassas olunması gerektiğini vurgulayan Uysal, “Önümüzdeki bir yıllık süre içerisinde İHH Konya’nın arama kurtarma birimlerinin en azından 5 milyon TL'lik bir yatırıma ihtiyacı olduğunu görüyorum ve halkımızdan yardım talebinde bulunuyorum. Bizim yirmi tonluk halata ihtiyacımız var. Bizim derindeki demiri kesebilecek özel kesicilere ihtiyacımız var. Bir enkazda ne kadar kısa sürede enkazı kaldırabilirsen o kadar çok insan kurtarıyor. 11 bin tane binanın yıkıldığı söyleniyor arama kurtarma elemanı kaç tane? Tüm İHH olarak biz 1447 eleman gönderdik. Peki tüm Türkiye'den oraya kaç tane arama kurtarmacı gitti? 30 bin. Kaç tane bina yakıldı? 11 bin.  Ben bu teşkilatın bu kadar zamandır başındayım bir binaya 100 tane adam lazım olduğunu bilmiyordum. Yıkılan bir binayı yüzle çarptığımızda arkadaşlar ne çıkıyor? 1 milyon 100 bin tane arama kurtarama ekibi lazım.” dedi.

“SON 900 YILDA, BİN YILDA DÜNYANIN BAŞINA BÖYLE BİR ŞEY GELMEMİŞ”

Yeni afetlere hazır olunması gerektiğini ifade eden Uysal, “Ülkemiz büyük bir felakete uğradı. Son 900 yılda, bin yılda dünyanın başına böyle bir şey gelmemiş. Felaketin büyüklüğünü görüyoruz.  Fakat gördük ki arama kurtarmacılar bölgede çok önemli. Fevkalade işler yaptılar. Bir kısım kardeşlerimizi yüzlerce, binlerce kardeşlerimizi kurtardılar. Yani onların olmadığı yerde bu işin eğitimini almayan insanlar o yıkıntılara enkaza usulsüz olarak müdahale edeceklerdi, kurtulabilecek insanlardan kurtulamayacaktı. Dolayısıyla bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Bundan sonrası için de biz vakıf olarak şimdiye kadar arama kurtarmanın önemli olduğunu sivil toplum kuruluşları içerisinde en erken fark eden bir vakıfız ve bu konuda yeni çalışmalar yapmadık. Yani Konya'daki arama kurtarma eğitimleri yedi sekiz yıldır sürüyordu. Ve 80 tane insan yetiştirebildim ama genel olarak İHH İnsani Yardım Vakfımız bunu 15-20 yıldır sürdürüyor.” diyerek cümlelerini sonlandırdı. 
 

Bakmadan Geçme