Konya Ovası'nda 640 bin dekarlık alanda ayçiçeği hasadı başladı

Konya Ovası, Trakya'dan sonra Türkiye'nin en önemli ayçiçeği üretim bölgelerinden biri haline gelmiştir. Bölgede 'gündöndü' olarak da adlandırılan ayçiçeği, erken ekimle 640 bin dekarlık alanda hasat zamanına ulaşmıştır.

Konya Ovası'nda 640 bin dekarlık alanda ayçiçeği hasadı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KONYA HABER: Konya Ovası, Trakya'dan sonra Türkiye'nin en önemli ayçiçeği üretim bölgelerinden biri haline geldi. Bölgede "gündöndü" olarak da adlandırılan ayçiçeği, erken ekimle 640 bin dekarlık alanda hasat zamanına ulaştı. 

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, 38 bin 873 kilometrekarelik yüzölçümünün yüzde 47'sini tarım alanları için kullanmaktadır. Konya, yaklaşık 6 milyon ton tahıl üretimi ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Konya Ovası'nda geçen yıl 675 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekimi yapan çiftçiler, bu yıl 640 bin dekarlık alanda üretime odaklanmışlardır.

İlkbahar yağışlarının diğer ürünlerde olduğu gibi ayçiçeğinde de etkisini gösterdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Nisan yağışları diğer yeşil mahsullerde olduğu gibi ayçiçeğinde de etkisini gösterdi. Nisan yağışlarının iyi olması ayçiçeği bitkisinin çıkışının daha hızlı olmasına neden oldu. Bu da Konya yöresinde büyük bir alanda ayçiçeği ekilişi olduğunu dikkate aldığımız zaman çok önemliydi. Bu yıl da inşallah verimimiz güzel çıkacak diye tahmin ediyoruz yağışlardan dolayı. Çiftçilerimiz gerekli bakımlarını, gerekli sulamalarını, ihtiyaç duydukları dönemdeki gübrelerini verdiler” dedi.

Ova genelinde bereketli bir sezon beklediklerini aktaran Burak Kırkgöz, “Bu yıl ayçiçeği ekiliş alanlarında biraz daralma oldu. Konya'da 675 bin dekarlık bir ekilişimiz vardı bir önceki yıl, bu yıl ise yaklaşık 640 bin dekar civarında bir ekim alanımız mevcut. Tabii bundaki en büyük unsurlardan biri, ayçiçeği fiyatlarının geçtiğimiz yıl biraz düşük olması çiftçilerimizin ayçiçeğinden diğer ürünlere yönelmelerine neden oldu. Bu yıl verimlerimiz güzel çıkıyor. İlk biçilen tarlalar çok verimli olmaz ama şu anda ilk biçilen tarlalarımızda bile verimlerimiz güzel. İnşallah ekiliş alanı düşmesine rağmen rekoltemizde bir kayıp olmaz diye temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme