Konya pazarının zam şampiyonu belli oldu: kilosu 75 TL!

Konya'da Kadınlar Pazarı olarak bilinen meşhur Melike Hatun Çarşısı'nda Bu haftanın zam şampiyonu belli oldu. Kilosu 75 TL olan üzüm vatandaşın cebini yakmaya devam etti. Melike Hatun Çarşısı Gen Pazarcılarından Yusuf Erol, 'Bizimde maalesef yapacak bir şeyimiz yok. Çünkü bize gelirken de maliyeti yüksek bir şekilde geliyor.' dedi.

Konya’nın Karatay İlçesi’nde Kadınlar Pazarı olarak bilinen meşhur Melike Hatun Çarşısı’nda, bu haftanın zam şampiyonu belli oldu. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tezgâhta yerini alan kilosu 75 TL olan üzüm vatandaşın cebini yaktı. Bu hafta şampiyonluğu ele geçiren üzümün hemen ardından yenidünya takip etti. Kilosu 60 TL olan yenidünya vatandaşın Pazar alışverişi sırasında iki sefer düşündürttü. 

ÜRETİM AZALDI
Üretimin az olduğunu ve işçi maliyetlerinin yükseldiğini söyleyen esnaflarından 17 yaşındaki genç Pazarcı Yusuf Erol,” Üretim önceki yıllara göre azaldı. Ulaşımda ve işçi maliyetlerinde de yükseliş meydana geldi ve bu da haliyle tezgâhlara yansıdı. Seçimde biraz olsun fiyatları etkiledi seçimden sonra da fiyatlarda bir yükseliş oldu.  Şuan havaların ısınmasıyla üzüm tezgâhta yerini aldı. Üzümün kilosu 75 TL’yi buldu. Başka yenidünya var şuan kilosu 60 TL. Vatandaş alırken biraz zorlanıyor alırken az alıyor ama bizim de maalesef yapacağımız bir şey yok. Çünkü bize gelirken de maliyeti yüksek bir şekilde geliyor.” İfadelerini kullandı.

“TÜKETİM ÇOK ÜRETİM AZ”
Depremden sonra üretimde bir azalma olduğunu dile getiren pazarın bir diğer esnaflarından olan 54 yaşındaki Halil İbrahim Tunç,” Depremden dolayı vatandaş kendi derdine düştü haliyle üretimde yapılmadı. Deprem bölgelerinden biri olan Hatay’da patates üretimi yapılıyordu. Bu yüzden depremden dolayı genel olarak patatesin fiyatında bir artış var. Başka İzmir Ödemiş’ten gelirdi mesela orası da üretime başlamadığı için ve tüketimin çok olup üretimin az olması fiyatları baya etkiledi.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşın eskiye göre kilo olarak daha az aldığını belirten Tunç, şuşekilde konuştu: ” İhtiyacı olan vatandaş alıyor ama eskisi gibi çok almıyorlar atık daha az alıyorlar.  Birde şuan her şeyin mevsimi değil bu yüzdende fiyatlarda bir artış var. Ben daha önce İstanbul’da da çalışmıştım. Orada ki Ermeni vatandaşlar her şeyi zamanında alırdı. Mesela papaz üzümünün zamanı ne zamansa o vakit gelip alırlardı. E haliyle daha uygun fiyatlı almış oluyorlardı. Ancak bizim vatandaşımızda öyle bir durum yok. Zamanı olmadan meyveyi sebzeyi daha pahalı bir şekilde almış oluyorlar.”

FOTOĞRAF- BEYZA DEMİREL 

Bakmadan Geçme