• Haberler
  • Konya
  • Konyalı uzman uyardı! Konya uzaktaki depremlerden etkilenebilir

Konyalı uzman uyardı! Konya uzaktaki depremlerden etkilenebilir

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şükrü Arslan, bugün sabah saatlerinde Adana'da meydana gelen deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Arslan, 'Konya, çok uzaklardaki depremlerden de etkilenebilir' dedi.

Konyalı uzman uyardı! Konya uzaktaki depremlerden etkilenebilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AFAD'ın verilerine göre bugün saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem hakkında konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Konya gibi alüviyal zeminlere kurulu şehirlerde zemin büyütmesi nedeniyle kuş uçuşu Şehre 150-200 km uzaklıkta olan depremlerde de sarsıntı fazlasıyla hissedilir. Konya’da alüvyon zemine kurulu olduğu için sadece yakınındaki faylardan oluşan depremlerden değil, çok uzaklardaki depremlerden de etkilenebilecektir” ifadelerinde bulundu.

‘KONYA’DA BULUNAN FAYLAR BÜYÜK DEPREM ÜRETİBİLİR’

Konya’da bulunan fayların geniş period aralığında orta-büyük deprem üretebileceklerini aktaran Başkan Arslan, “Konya ili için sismik ölçüm ve kayıtların tutulduğu dönemlere bakıldığında büyük yıkıcı depreme rastlanılmamıştır. Ancak yer bilimcilerimizin fay çalışan uzmanlarımızın çalışmalarında Konya’da bulunan fayların geniş period aralığında orta-büyük deprem ürettikleri sonucuna ulaşmışlardır. Konya ili için şuanda yapılabilecek en doğru çalışma Mevcut yapılarımızın durumunun olası bir deprem de nasıl davranacağının ortaya konulmasıdır” diye konuştu. 

“KONYA VE CİVARINDAKİ FAY ZONLARINI TETİKLEYECEK BİR DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL”

Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde meydana gelen depremin Konya ile bağlantısının olmadığını dile getiren Arslan, “Doğu Anadolu Fay hattının Konya’daki faylarla mekanik herhangi bir ilişkisi yoktur. Bu sebeple Doğu Anadolu fayında meydana gelen depremlerin Konya’daki fayları tetikleme durumu söz konusu olamaz. 5.5 büyüklüğünde Adana’da gerçekleşen deprem kendine özgü yaşanmış olup Konya ve civarındaki fay zonlarını tetikleyecek bir durumu söz konusu değildir. Konya’da bulunan diri faylara baktığımızda Doğu Anadolu Fay hattında bulunan fayların ürettiği büyüklükte deprem üretme potansiyelleri de yoktur. Ayrıca yine Konya’da bulunan fayların tekrarlama period aralığı çok geniş olarak hesaplanmıştır” ifadelerinde bulundu. 

FOTOĞRAF: MISRA ŞAHİN 

Bakmadan Geçme