Konyalı uzman uyarıyor: kanser de erken teşhis hayat kurtarır

Dünyada sıkça rastlanılan hastalıklardan biri olan kanseri erken safhada tespit etmek, henüz kontrolden çıkmamışken yakalamak ve yok etmek kanseri yenebilmek için büyük önem taşımaktadır.

Son dönemlerde kanserin geniş kitlelere yayıldığı ve erken yaşlarda kişilerin kanser hastalığı ile mücadele ettiğini ifaden eden uzmanlar erken teşhis için uyarıda bulunuyor. 
Konya’da, Medikal Onkoloji Uzm. Doç. Dr. Önder Tonyalı, vatandaşların belirli aralıklarla testler yaptırması gerektiğini dile getirerek,” Kanserde ömrü etkileyen en önemli şey hastalığın teşhisi ve teşhis konulduktan sonraki kanserin evresidir. Hastaya erken teşhis yapıldığı zaman cerrahi olarak müdahale edebiliriz. Ancak başka bir organa yayılmış ise cerrahi şansını büyük bir ihtimalle kaçırmış oluyor. Tümör ne kadar büyümüşse tedavi şansı da bir o kadar azalmaktadır.” açıklamalarında bulundu.
KANSER VAKALARINDA ARTIŞ 
Günümüzde kanser vakalarının eskiye göre daha sık görüldüğünü ve bunun sebebinin tıbbın gelişip daha kolay tanı koyulmasıyla alakalı olduğunu söyleyen Uzm. Doç. Dr. Önder Tonyalı,” Geçmiş dönemlerde de kanser vakaları vardı ancak o günün şartlarıyla kanser hastalığına tanı koyulması daha zordu. Mesela baş ağrısından veya karın ağrısından vefat etti deniliyordu.  Ancak o zamanın şartlarıyla teşhis konulamadığı için ölüm sebebi de tam olarak bilinemiyordu.” şeklinde konuştu.
KANSER OLMAK İSTEMİYORSAN BUNLARDAN UZAK DUR!
Kanser hastalığıyla mücadele de sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulması gerektiğini ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak ve sağlıklı beslenilmesin önemine değinen Dr. Önder Tonyalı,” Sigara ve alkol kullanmak, spor yapmamak, aşırı kilo almak, eskimiş, işlenmiş, fazla tuzlu gıdalar tüketmek ve virüsler kanser riskini arttırabilir. Virüslerde mesela hepatit B, hepatit C karaciğer kanseri yapabilir. HIV( AIDS ) kansere sebep olabilir.” İfadelerini kullandı. 
GENETİK KANSER VAKALARI
Her kanserin genetik olmadığını ancak genetik kanser vakalarının da olduğunu belirten Tonyalı,” Kanser vakalarının yüzde 5’inde genetik kanser vakaları görülmektedir. Ama her ailesel kanserde de genetik problem olmayabilir yani ailesel yatkınlık olabilir. Genelde meme kanseri, kolon kanseri yani kalın bağırsak kanseri, böbrek kanseri ve lenf kanserinde genetik geçişler olabilir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 

Bakmadan Geçme