• Haberler
  • Ekonomi
  • Memur ve emekliye zam yolda: İşte konuşulan 3 formül

Memur ve emekliye zam yolda: İşte konuşulan 3 formül

Milyonlarca memur ve emeklinin beklentisi, hükümetten gelecek zam haberi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Hem memurları hem de emeklileri ilgilendiren maaş zammı, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ardından netlik kazanacak. Zam konusunda refah payı, seyyanen ve oransal olmak üzere masada üç farklı formül bulunuyor. Ayrıca emeklilere kademeli bir zam yapılması da gündemde yer alıyor.

Memur ve emekliye zam yolda: İşte konuşulan 3 formül
TAKİP ET Google News ile Takip Et

4 milyonu aşkın memur ve yaklaşık 16 milyon emeklinin Temmuz ayı maaş zammı, bugün açıklanacak enflasyon verilerine göre kesinlik kazanacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) duyuracağı 6 aylık enflasyon rakamlarına bağlı olarak, memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmeyle belirlenen ikinci 6 aylık zamın yanı sıra enflasyon farkı da verilecek.

Sabah gazetesinin haberine göre, Meclis'e sunulması beklenen torba teklifle hem taban maaşlar hem de refah payı oranı yasalaşacak ve Temmuz ayında ödenecek tüm maaşlara yeni zamlar uygulanacak. En düşük memur maaşı 22 bin liraya yükselirken, doktor, polis, öğretmen ve mühendis gibi meslek gruplarına göre kademeli bir artış yapılacak.

Ayrıca yüzdelik artışlara ek olarak seyyanen zam da yapılacak. Örneğin, 15 bin lira alan bir memura yüzde 25 zam yapıldığında maaşı 18 bin 750 liraya çıkacak ve buna 5 bin lira seyyanen eklenerek toplam maaş 23 bin 750 lira olacak. Memurlar genellikle ayın 15'inde maaşlarını alırken, zamlı maaşların ödenmesi için bordroların en azından bir hafta önceden hazırlanmış olması gerekmektedir. Düzenlemenin Meclis'ten bu hafta sonuna kadar geçmesi gerekmektedir, aksi takdirde ek bir bordro düzenlemesi mümkün olabilir.

Torba yasa teklifinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi, asgari ücret desteği, 6 aylık enflasyon farkı, refah payı ve emeklilere kademeli artış düzenlemeleri yer alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden aylık geliri 7 bin 500 liranın üzerinde olanlar için kademeli bir artış yapılacak. 7 bin 500 ila 10 bin lira arasında maaş alanlar birinci kademe, 10 bin ila 15 bin lira arasında maaş alanlar ikinci kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise üçüncü kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre seyyanen artış olacak.


 

Bakmadan Geçme