• Haberler
  • Güncel
  • Mercimeğin böceklenmesini engelleyen tüyo. Köylü kadınların hepsi uyguluyor…

Mercimeğin böceklenmesini engelleyen tüyo. Köylü kadınların hepsi uyguluyor…

Her mevsim afiyetle tüketilen mercimeği muhafaza etmek biraz zor olabiliyor. Ama köylü kadınların kendi geliştirdiği yöntem mercimeğin küflenmesine ya da böceklenmesine engel oluyor.

Çorbası ya da köftesiyle sofralarımızı şenlendiren mercimek, her mevsim severek tüketilir. Bilinen yemeklerin haricinde salatası da yapılan bu lezzete karşı hor davrandığınızda ise üzülüyorsunuz çünkü böceklenme başlıyor. Fakat köylü kadınlar öyle bir yöntem geliştirdi ki mercimek böceklenmiyor ve lezzeti de artıyor.

MERCİMEĞİN ÜZERİNE DÖKÜN YETERLİ!

medyatava.com’da yer alan habere göre mercimeğiniz küfleniyorsa bir kavanoza koyun ve üzerine bir yemek kaşığı tuz dökün. Böylece küf, nem ve böceklenme tarihe karışacak. Mercimek adeta lezzetlenecek ve uzun süre bozulmadan sağlam kalacak. 

Mercimeğin böceklenmesini engelleyen tüyo. Köylü kadınların hepsi uyguluyor…

Bu hususların başında ise mercimeği muhafaza ederken, muhafaza ettiğiniz cam kavanoz içerisine 1 yemek kaşığı kadar tuz ilave etmeniz nemlenme ya da küf oluşumunu engellemeyi sağlayacaktır. 

Mercimeği muhafaza ettiğiniz cam kavanozun içerisine tuz ilavesinde bulunmanız aynı zamanda böceklenme gibi durumun oluşmasına da engel olacaktır.

PÜF NOKTASIYLA MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden mercimek çorbası başta kış ve hastalık zamanları olmak üzere her zaman afiyetle tüketilir.

Nefis ve püf noktasıyla mercimek çorbası yapmak için gereken malzemeler şöyle:

- Bir su bardağı kırmızı mercimek

- Bir adet soğan

- İki diş sarımsak

- Bir yemek kaşığı salça

- İki yemek kaşığı tereyağı

- Dört su bardağı sıcak su

- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve kuru nane

Mercimeğin böceklenmesini engelleyen tüyo. Köylü kadınların hepsi uyguluyor…

Mercimek çorbasının püf noktası ise mercimeği iyice yıkamak ve pişirirken suyunu ayarlamaktır. Mercimek çorbasını adım adım yapmak için şu talimatları izleyebilirsiniz:

1. Bir su bardağı kırmızı mercimeği bir süzgeçte iyice yıkayın ve bir tencereye alın.

2. Üzerine dört su bardağı sıcak su ekleyin ve ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

3. Bu sırada bir tavada iki yemek kaşığı tereyağını eritin ve küçük küçük doğradığınız bir adet soğanı kavurun.

4. Soğanlar pembeleşince iki diş ezilmiş sarımsak, bir yemek kaşığı salça, bir tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve bir çay kaşığı kimyon ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika daha pişirin.

5. Bu karışımı mercimekli tencereye ilave edin ve blender ile pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin.

6. Çorbanın kıvamını kontrol edin. Eğer çok koyuysa biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Çorbanız hazır.

7. Servis yaparken üzerine kuru nane serpebilirsiniz. Afiyet olsun!

MERCİMEĞİN FAYDALARI NEDİR?

Mercimek, protein, lif, B vitaminleri, demir ve magnezyum bakımından zengin bir baklagildir. Bu besin maddeleri, insan sağlığı için birçok fayda sağlar.

Mercimeğin az bilinen faydalarından bazıları şunlardır:

Kilo vermeye yardımcı olur. Mercimek, lif bakımından zengindir ve lif, tokluk hissini artırmaya yardımcı olur. Bu da daha az yemek yemenize ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

Kabızlığı giderir. Mercimek, lif bakımından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı gidermeye yardımcı olur.

Kanser riskini azaltır. Mercimek, antioksidanlar bakımından zengindir ve antioksidanlar, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kalp sağlığını destekler. Mercimek, lif, potasyum ve magnezyum bakımından zengindir. Lif, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve magnezyum, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mercimek, B vitaminleri bakımından zengindir. B vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Diyabet riskini azaltır. Mercimek, glisemik indeksi düşük bir besindir. Glisemik indeksi düşük besinler, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu da diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kaynak: medyatava.com

Derleme: hakimiyet.com 

Görsel kaynak: youtube.com

Bakmadan Geçme