MÜSİAD Konya'da borsa konuşuldu

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen 'Yatırımcı Açısından Borsa ve Güncel Ekonomik Göstergeler' programına Ekonomist Erkin Şahinöz konuşmacı olarak katıldı

MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen “Yatırımcı Açısından Borsa ve Güncel Ekonomik Göstergeler” programına Ekonomist Erkin Şahinöz konuşmacı olarak katıldı. Şahinöz dünyada son ekonomik verileri paylaşarak önümüzdeki günlerde olağanüstü şartlar olmazsa göstergelerin olumlu olduğunu söyledi.

Programın açılış konuşmasını  yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, “Bugün herkesin çok merak ettiği ve tam da emin olamadığı, kafalarında bazı soru işaretlerinin olduğu yatırımcı açısından borsa konusunu konuşacağız. Konya Şubesi olarak bu konuda konferanslar silsilesi oluşturduk ve 4 programlık bir paket yaptık. Tüm yönleriyle borsayı konuşmaya önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

'1980'LERDE İKİ KUTUPLU DÜNYA VARDI'

Ekonomist ve yatırım danışmanı Erkin Şahinöz, “Sizlerle beş yıl aradan sonra tekrar birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu dönemde paramızı nasıl koruyacağız, şirketlerimizde stratejik kararlarımızı nasıl alacağız, şahsi tasarruflarımızı korumanın ötesinde alım gücüne nasıl karlı dönüştüreceğiz bunları konuşacağız. Sizleri 1980'lere götüreceğim. 1980'ler soğuk savaş dönemiydi ve o dönem iki kutuplu bir dünya vardı. İki tane dev rakipten bir tarafta ABD, diğer tarafta Sovyetler. İki taraf da birbirinin SWOT analizini, güçlü ve zayıf yanlarını inanılmaz çalışmış nereye vuracağını çok net biliyorlardı. İki kutuplu hedef belli, rakip belli. Sovyetler düştü. Sovyetler düşünce sudan çıkmış balığa dönen Amerika oldu." dedi.

'MÜHÜR KİMDEYSE SÜLEYMAN ODUR'

Erkin Şahinöz, "Dünyadaki paranın yüzde 68’i dolar’dı. Mühür kimdeyse Süleyman odur. AB özellikle Almanya bunu gördü zaten Euro kuruluşunun kökünde bu var. Fransa’ya dedi ki bırakalım kavgayı ben dünyanın en itibarlı para biriminden vazgeçiyorum. Sonuçta Mark'ı bırakıyorum. Gel beraber ortak bir para oluşturalım ve bir çok ülkeyi dahil edelim. Dolayısıyla yer almak zorundayız yoksa Amerika dünyayı yönetmeye devam edecek. Bugün halen yüzde 68'i dolar." ifadelerini kullandı.

'KREDİ BOL İSE PARASAL GENİŞLEME VARDIR'

Bankaya gidiyorsunuz Türkiye, sermayesi olmayan girişken ve girişimci bir ülke. Özellikle girişken dedim çünkü girişimcilik girişkenliğin birkaç adım ötesindedir. Ama Türkiye’de para yok. Türkiye’de para yoksa bugün bankanın kapısını çaldığınızda kredi alabiliyorsanız ihtiyaç kredisi, konut kredisi veya şirketiniz için ticari kredi para bol demektir. Kredi bol demek, krediye ulaşabilir olmanız demek. Krediye ulaşmanın bir anlamı yok. Eğer konut kredisi faizi yüzde 60 ise o zaman kredinin pahalı olmaması lazım. Kredi ucuz ise, kredi bol ise işte buna parasal genişleme denir. Parasal genişleme merkez bankalarının krediyi bollaştırması ucuzlaştırması bu kadar basittir. Bunun tam tersi de sıkılaştırmadır." dedi.

'EKONOMİYİ DE ŞİRKETLER GİBİ YÖNETİYORSUNUZ'

Erkin Şahinöz, "Şirketinizi yönetirken, araba kullanırken bazen fren bazen gaz gidiyorsunuz. Şartlar neyi gerektiriyorsa yol açıksa gaz, yollar kapalıysa fren kullanıyorsunuz. Ekonomiyi de aynı şirketler gibi yönetiyorsunuz. Hızlandırmak için parasal genişleme, bol kredi ucuz kredi, yavaşlatmak için parasal sıkılaşma az kredi pahalı kredi.”

Güncel ekonomik verilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şahinöz, “Şuanda yavaş yavaş Türkiye’de paraya ulaşılmaya başladı. Bu daha da artacak. Dünya ekonomileriyle ilgili sizlere yorumsuz verileri sunuyorum. Görüldüğü gibi olağanüstü şartlar oluşmazsa ki biz buna yüzde 15 ihtimal veriyoruz, dünyada veriler olumlu görünüyor, bunu bilin buna göre pozisyonunuz belirleyin” şeklinde konuştu.

'HIZLI ŞEKİLDE DEĞERİ YÜKSELEN FİRMALARA UNİCORN DİYORUZ'

Erkin Şahinöz, "Şimdi siz yüzde 68’i yönetiyorsunuz ve bollaştırma, ucuzlaştırma imkanı olan bir merkez bankasısınız yüzde 68’'ini yönetmek demek dünyayı istediğiniz zaman daralmaya istediği zaman bollaşmaya sokabilirsiniz demektir. Bugün Amerika'nın dünya sisteminde bu kadar hakimiyeti varsa bu sadece göçmen politikası ile açıklanamaz. Göçmen politikasından kastım dünyanın en iyi yazılımcılarını kendi ülkesine çekiyor. İki dünya finansal hakimiyet ve yüzde 68 dolar hakimiyeti ama sadece bu değil. Bugün dünyada o çok çabucak kurulup da çok hızlı bir şekilde değeri milyar dolara ulaşan firmalara unicorn diyoruz. Bunların yüzde 65’i silikon vadisinden çıkıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.  Programın sonunda MÜSİAD Konya Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, Erkin Şahinöz’e hediye takdim etti. Mustafa Uğurlu

Bakmadan Geçme