Obezite kalça kireçlenmesini tetikliyor mu ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Alperen Korucu kalça kireçlenmesi hakkında önemli bilgiler verdi.

Obezite kalça kireçlenmesini tetikliyor mu ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kalça kireçlenmesinin toplumda görülen en sık hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Op.Dr.Alperen Korucu, “Kalça kireçlenmesi toplumumuzda en sık görülen hastalıklardan birisidir. Kalça kireçlenmesi, bazı sebeplerle kalça ekleminde meydana gelen kemiklerin yüzeyini saran kıkırdağın aşınması ve zaman içerisinde kemiklerin deformeye uğramasına denir .Kalça kireçlenmesi kasıkta oluşan ağrı ve kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ile kendini gösterir.” şeklinde ifadde etti.


Dr. Alperen Korucu, kalça kireçlenmesinin 60 yaşından sonra ortaya çıkabileceğini, çocukluk döneminde veya doğuma bağlı olarakta küçük yaşta görülebileceğini söyledi.
Riskli faktörde bulunanlar
Kalça kireçlenmesi risk faktörleri; İlerleyen yaş, obezite, ağır olan fiziki şartlara sahip işlerde çalışmak, genetik faktörler, kalçada zedelenmeye neden olan travmalar ve romatizmal hastalıklardır. 


Kalça kireçlenmesi günlük yaşamı olumsuz etkileyeceğini belirten Alperen Korucu, “En önemli belirtisi ağrıdır. Ağrı, kasık bölgesi ya da kalçada, bazen de diz ya da uylukta hissedilir. Bu ağrı sebebiyle günlük yapılan aktivitelerde (Çorap giyme, oturup kalkma, merdiven çıkıp inme, araca binmek gibi...) güçlük yaşanması önemli belirtiler arasındadır. Ağrının ardından hareket kısıtlılığı meydana gelir. Eklem etrafında hafif şişlik, bir eklem büküldüğü zaman tıkırtı veya çıtırtı sesi gelmesi de kalça eklemi kireçlenmesi belirtileri arasındadır.” ifadelerine yer verdi.


Op.Dr.Alperen Korucu,''Kalça kireçlenmesinde konservatif ve cerrahi olarak tedavi edilir. Çeşitli eklem içi enjeksiyonları yapılabilir. Bu enjeksiyonlarla beraber kalça ekleminin ömrü uzatılabilir. Bunun için uzman hekimden randevu alınıp muayene olunmasında fayda vardır. Erken tanıda ameliyata gerek yoktur. Hastaya ağrı kesiciler kullanması, yürürken destek kullanması, fizik tedavi yöntemleri, varsa fazla kilo verilmesi önerilir.'' dedi. 

Bakmadan Geçme