• Haberler
  • Güncel
  • 'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 1. oturumu yapıldı

'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 1. oturumu yapıldı

Başkanlığımız tarafından düzenlenen 'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 'Yapay Zekâ Çağında Yeni Medya ve Riskler' başlıklı 1. oturumu yapıldı.

'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 1. oturumu yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Panelde yapay zekânın insanların yerini alıp alamayacağı, nasıl çalıştığı, riskleri ve fırsatları ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci'nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Buğra Ayan, GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer ve Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Ay konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde konuşan, İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci "Dijital faşizmin başında sosyal medya platformlarının sahipleri varken yapay zekânın bir özgürlük alanı olduğundan nasıl söz edebiliriz?" ifadelerini kullandı. Medya sektöründe büyük bir değişim ve dönüşümün olduğunu, sinema sektöründe rol alan, spor haberi ve hava durumu sunan yapay zekânın söz konusu olduğunu belirten Değirmenci bu riske "Hiç haberiniz yokken yapay zekâ tarafından şifreniz ele geçiriliyor, hesabınızdan paylaşım yapılıyor ve 10 saniye sonra paylaşımınız siliniyor" ifadeleriyle dikkat çekti.'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 1. oturumu yapıldı
Konuşmacılardan GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer ise yapay zekâ ile birlikte içeriğe, enformasyona ve hakikate olan güven azalmaya başladığının altını çizerken "Anonim içerik yaygınlığı da kaynak belirtilmediği için önemli tehditlerden biri oldu." İfadelerini kullandı.
İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Buğra Ayan’da konuşmasında, “İletişim Başkanlığında tüm iş parçacıklarını çıkararak bunları yapay zekâya nasıl geçirebileceğimiz üzerine çalışıyoruz" dedi. Ayan, yayınları vektörel hâle getirerek sadece insanlar değil yapay zekâlar tarafından da kullanılabilecek duruma getirdiklerini belirtti.
Millî İstihbarat Akademisi (MİA) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yenal Göksun da "Yapay Zekâ Çağında Yeni Medya ve Riskler" panelinde bir konuşma yaptı.
Göksun, yapay zekânın insandan beslendiğini, insanları çok iyi tanıyıp doğru okuduğunu, bunun ise ürkütücü olduğunu belirtti.
Bugün kredi kartı harcamalarından dijital ayak izlerine kadar birçok bilginin makine öğrenmesi yoluyla daha kıymetli verilere dönüştürüldüğünü dile getiren Göksun, yapay zekânın insanların psikolojik eğilimleri ve ihtiyaçları hakkında çok yüksek bir farkındalığa sahip olduğunu söyledi.'Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı'nın 1. oturumu yapıldı
Bu durumun zafiyet teşkil ettiğini anlatan Göksun, "Yapay zekâyı daha iyi kontrol edebilen, daha iyi kullanan devletler, bilgi hiyerarşisinde daha üst düzeyde olduğu için diğer ülkeler üzerinde daha etkili müdahalelerde, operasyonlarda bulunabiliyor." diye konuştu.
Güvenlik ve istihbarat açısından bakıldığında bu tür faaliyetlerin "örtülü faaliyetler" kavramı altında değerlendirilebileceğini belirten Göksun, örtülü faaliyetlerin, düşman ve rakip ülkeleri etkilemeye, siyasi ve ekonomik krizler çıkarmaya, toplumsal ve kültürel kırılganlıkları besleyerek kutuplaşmayı artırmaya ve o ülkeleri zayıflatmaya yönelik olduğunu ifade etti.

Göksun, Soğuk Savaş dönemi kavramı olan "yıkıcı faaliyetler"in yapay zekâyla yeniden tartışılmaya başlandığına dikkati çekti.

Panelde ayrıca Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Ay, "Zekâ Katmanı Merdiveni" çerçevesinde, hareketli dizgi ve daktilo teknolojisinden "Yapay Genel Zekâ"ya ulaşan süreci ele aldığı bir sunum gerçekleştirdi.
 

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme