Starshot Uzaya Açılan Yelkenli: Starshot Uzaya Açılan Yelkenli Hikayesi Nedir?

İnsanoğlu asırlardır uzun süren çalışmaları sonucunda gezegenler arası mesafeleri kat etmeyi başardı.

Starshot Uzaya Açılan Yelkenli: Starshot Uzaya Açılan Yelkenli Hikayesi Nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknolojik çalışmaların günümüzde daha hızlı gelişmesi ile uzay programlarında uzak mesafe kavramı gitgide daha çözülebilir hale gelmeye başladı. İnsanlığın astronomi konusundaki merakını arttıracak olan bu proje yıldızlararası mesafeyi bir nebze kısaltacak.

Yapılan çalışmalar ile gezegenler arası uzaklıklar bu zamana kadar en modern uzay gemileri ile kat etmeye çalışsak bile bu çabalarımızın boşa çıkacağı bir gerçek. Uzay gemisinin tüketeceği yakıt, içeresinde bulunan personelin hayatta kalma mücadelesi bir yandan yıllar sürecek olan yol mesafesi, ulaşılmak istenen gezegene hiçbir zaman varamayacağız anlamına geliyor.

Projeyi başta Stephen Hawking olmak üzere, Rus milyarder olan Yuri Milner ve bir grup bilim adamı üstlendi. İlk yolculuk bize 4.37 ışık yılı uzaklıkta olan Alpha centauri güneş sistemine olacak. Alpha centauriye yolculuk yaklaşık 20 yıl sürecek. Bu çalışma sıradan uzay araçları ile gerçekleştirilecek olursa yaklaşık 30000 yıl sürecekti. Bu da çok uzun süre alacaktır. Bu proje ile dünya dışı yaşam formları bulunması amaçlanacak.

Boyutları ne kadar?

Tasarlanan cihaz 2 x 2cm boyutlarında kare biçiminde üzerinde elektronik devrelerden oluşacak. İki kısımdan meydana gelecek olan cihazın birinci kısmı mikroçip diğer kısmı, saç telinden kat ve kat ince olan metal yelkenden oluşacak.

Peki Ne Kadar Hızlı?

Dünyanın belirli yerlerine yerleştirilecek olan lazer ışını sistem merkezleri harekete geçirilerek Cihazın yelken kısımlarına yoğun lazer ışınları gönderip cihazın uzay boşluğunda, ışık hızının beşte biri hıza ulaşması sağlanacak.

Böylece hız kazanan cihaz Alpha Centauriye vardığı zaman üzerinde bulunan kameralarla gezegenin fotoğraflarını kaydederek bunları tekrar bize yani dünyaya gönderecek. Bilim adamları bu cihazlardan sadece bir adet göndermekle kalmayacak birçok düzine uzaya gönderilecek.

Peki Ne Zaman Uzaya Gönderilecek?

Çalışmalarda bir aksilik çıkmazsa 2030 yılında hazırlanan starshot çipleri uzaya gönderilecek.2040 yılına kadar 3000’e yakın sondanın uzaya gönderilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme