• Haberler
  • Güncel
  • Tarhananın doyuruculuğunu artıran tüyo! Bir iki adet ekleyin besin değeri tavan yapıyor

Tarhananın doyuruculuğunu artıran tüyo! Bir iki adet ekleyin besin değeri tavan yapıyor

Evde kışlık tarhana hazırlarken Uşaklı köylü kadınların bildiği sırrı uygulamalısınız.

Türk sinemasına dahi konu olan enfes tarhana çorbası yapmak için yazın kusursuz hazırlık yapmak gerekiyor. Un, yoğurt, sebze ve baharatların bir araya gelerek oluşturduğu bu nefis lezzeti hazırlarken eklenmesi gereken malzemeleri unutmayın yoksa besin değeri düşüyor.

TARHANA YAPARKEN DİKKAT EDİN!

tgrthaber.com.tr’nin derlediği habere göre tarhanayı nefis ve daha lezzetli yapmak için bazı püf noktalar var. İşte o atlanmaması gereken detaylar:

Tarhananın doyuruculuğunu artıran tüyo! Bir iki adet ekleyin besin değeri tavan yapıyor

1. *Un:* Genellikle buğday unu tercih edilir. Tam buğday unu da kullanabilirsiniz.

2. *Yoğurt:* Tarhananın temel fermente öğesi olan yoğurt kullanılır. Ekşi yoğurt tercih edilir.

3. *Sebzeler:* Tarhana yapımında genellikle domates, biber, soğan, ve mercimek gibi sebzeler kullanılır. Sebzelerin taze ve olgun olması önemlidir.

4. *Baharatlar:* Kişniş, nane, tuz, pul biber, karabiber gibi baharatlar tarhananın lezzetini artırır.

5. *Zeytinyağı:* Tarhananın üzerini örtmek için kullanılır.

6. *Su:* Tarhana karışımını açmak ve karıştırmak için su eklenir.

Tarhananın doyuruculuğunu artıran tüyo! Bir iki adet ekleyin besin değeri tavan yapıyor

ÖNEMLİ NOT: Tarhana hamurunu o ekşimsi enfes tadı yakalamak için bekletmeniz gerektiğini unutmayın dedik ama süreç, bu kadarla da sınırlı değil. Onu bekletirken kontrolü elden bırakmamalı, günde 2-3 kez hamurunuzu açıp kontrol etmeli, sulanmaların önüne geçmek için üzerine un serpmeli ve taşmasının da önüne geçmek için her seferinde bir miktar yoğurarak hamurunuzun tam istediğiniz kıvam ve lezzette olmasını sağlamalısınız.

Tarhananın doyuruculuğunu artıran tüyo! Bir iki adet ekleyin besin değeri tavan yapıyor

TARHANANIN BESİN DEĞERİNİ ÖLDÜREN HATA

Yemek.com'da paylaşılan içeriğe göre, Yoğurt başta olmak üzere kullandığınız malzemelerin kalitesine dikkat etmiyorsunuz. Sebzeleri haşlamak için çok su kullanıyor, haşladıktan sonra tam olarak süzmüyorsunuz. Tarhana hamurunu yeterince bekletmiyorsunuz. Tarhana hamurunu bekletirken ara ara açıp yoğurmayı unutuyorsunuz. Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz. Kuruması için kendi haline bırakıyor, alt üst etmiyorsunuz. Kuruyan hamurları mutfak robotundan çektikten sonra tekrar kontrol etmiyorsunuz. Tarhanaların tamamen kuruduğundan emin olmadan saklamaya koyuluyorsunuz. Özenle hazırladığınız tarhanayı plastik poşetlerde saklıyorsunuz

PÜF NOKTAYLA TARHANA ÇORBASI TARİFİ…

Püf noktalarıyla lezzetli bir tarhana çorbası yapmak için aşağıdaki tarifi takip edebilirsiniz. Tarhananızı önceden hazırlamış olmanız gerekmektedir. İşte tarhana çorbası tarifi:

Malzemeler:

•             1 su bardağı yoğurt

•             2 yemek kaşığı tarhana

•             2 yemek kaşığı un

•             2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ

•             6 su bardağı su

•             Tuz

•             Pul biber (isteğe bağlı)

•             Nane (isteğe bağlı)

Püf Noktaları:

1.            Kaliteli Tarhana Kullanın: Tarhananızın lezzeti çorbanızın lezzetini belirler. Kaliteli ve taze tarhana kullanmaya özen gösterin.

2.            Yoğurt ve Tarhanayı Karıştırın: Yoğurdu geniş bir kaba alın ve üzerine tarhanayı ekleyin. Bu karışımı iyice karıştırın. Bu aşamada topakların oluşmamasına dikkat edin.

3.            Unu Kavurun: Bir tavada tereyağı veya sıvı yağı ısıtın. Üzerine unu ekleyin ve sürekli karıştırarak unun rengi hafifçe dönene kadar kavurun. Unun kokusu çıkana kadar kavurmak önemlidir.

4.            Sıcak Suyu Ekleyin: Kavrulmuş una sıcak suyu ekleyin. Sürekli karıştırarak topak oluşmasını engelleyin. Bu aşamada çorbanın kıvamı da belirlenir, suyu azar azar ekleyerek istediğiniz kıvama ulaşabilirsiniz.

5.            Yoğurtlu Karışımı Ekleyin: Tenceredeki çorbaya yoğurtlu tarhana karışımını ekleyin. Karışımı yavaşça çorbaya ilave edin ve sürekli karıştırarak çorbayı homojen bir kıvamda tutun.

6.            Tuz Ekleyin: Çorbanıza tuz ekleyin ve damak tadınıza göre ayarlayın.

7.            Kısık Ateşte Pişirin: Çorbayı kısık ateşte kaynamaya bırakın ve yaklaşık 15-20 dakika boyunca ara sıra karıştırarak pişirin. Çorbanın kıvamını kontrol edin, gerektiğinde su ekleyebilirsiniz.

8.            Servis: Çorba piştikten sonra ocaktan alın. İsteğe bağlı olarak pul biber ve nane ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Kaynak: tgrthaber.com.tr * yemek.com

Derleme: hakimiyet.com

Görsel kaynak: youtube.com

Bakmadan Geçme